Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Dekker houdt naamswijziging NPO niet tegen - ‘het is aan de omroep’

Foto ANP/Freek van Asperen

Staatssecretaris van mediazaken Sander Dekker (VVD) is niet van plan de naamswijziging van de radio- en televisiezenders van de publieke omroep tegen te houden. Dat meldde hij vanmiddag tijdens het beantwoorden van Kamervragen.

Vorige maand bleek dat het bestuur van de de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de namen van Nederland 1, 2 en 3 wil wijzigen in NPO 1, 2 en 3. De naamsverandering is volgens de NPO bedoeld om het merk van de publieke omroep te versterken. Wanneer de naamswijzigingen in moeten gaan is nog niet bekend. De plannen wekten verbazing in omroepland en in politiek Den Haag.

Dekker in een reactie tegenover persbureau Novum:

“De voorgestelde naamswijziging is aan de publieke omroep zelf. Het gaat hier om de onafhankelijkheid van de publieke omroep; het is niet wenselijk dat de politiek hier invloed op heeft.”

Dekker meldt dat hij het in het algemeen goed vindt dat de publieke omroep ‘werkt aan een sterk profiel’.

“In een sterk veranderend medialandschap is het belangrijk dat de publieke omroep goed vindbaar en herkenbaar blijft.”

Dekker gaat niet in op de kosten die met de naamswijziging zijn gemoeid, die naar verluidt minstens in de tonnen zullen lopen. De publieke omroep moet zelf weten waar het budget aan wordt besteed, zegt Dekker.

Volgens NPO-bestuursvoorzitter Henk Hagoort is de naamswijziging nodig om de herkenbaarheid van de zenders te vergroten, zo liet hij vorige maand weten:

“Voor de kijker en luisteraar wordt het duidelijker. De link tussen Nederland 1 en Uitzending Gemist wordt nu onvoldoende gelegd. Als je straks een programma op NPO 1 gemist hebt, kijk je dat terug op NPO.nl of de NPO-app op je tablet. NPO staat voor wat wij zijn: Nederlands en voor het publiek.”