In beeld

De mooiste foto’s van de eerste Fotograaf des Vaderlands

Ilvy Njiokiktjien (28), won vorig jaar samen met journalist Elles van Gelder de World Press Photo Multimedia Contest met de productie 'Afrikaner blood'. Njiokiktjien werkt voor onder meer NRC Handelsblad. Ilvy Njiokiktjien is “verrast dat de organisatie voor een jonge fotograaf als ik koos”, zegt ze vandaag in NRC Handelsblad. Als Fotograaf des Vaderlands zal ze zich richten op Nederland. “Mijn project, zo kan ik nu al wel vertellen, gaat over verjaardagen. Ik zal honderd mensen, variërend in leeftijd van 0 tot en met 100, fotograferen op hun verjaardag.” Kijk hier een selectie van haar mooiste foto's.
Een jonge bezoekster oefent met nep-schieten vanaf een gevechtsvoertuig, tijdens de jaarlijkse Landmachtdagen in Oirschot.
Ilvy Njiokiktien
30 jaar oud, heldenfeest in een kroeg in Amsterdam.
Ilvy Njiokiktien
Bob en Pien krijgen hulp van Buurtzorgmedewerkster Rinkje in Amsterdam.
Ilvy Njiokiktien
Koningin Beatrix ontvangt de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu op Huis ten Bosch in Den Haag.
Ilvy Njiokiktien
Zuid-Afrikaanse jongeren worden op het rechtse Kommandokorps kamp, getraind door een oude majoor-kolonel uit de tijd van de Apartheid.
Ilvy Njiokiktien
Riet Mohlman viert haar 90ste verjaardag samen het haar kinderen en kleinkinderen in Chinees Retaurant Wok Maxis in Warnsveld.
Ilvy Njiokiktien
Schrijver J. Bernlef, pseudoniem van Hendrik Jan Marsman in het Vondelpark, achter zijn huis in Amsterdam. Bernlef overleed op 29 oktober 2012.
Ilvy Njiokiktien
Mauro Manuel verlaat met zijn ouders en beveiligers per lift de Tweede Kamer in Den Haag, na het bijwonen het Tweede Kamerdebat over het wel of niet krijgen van zijn verblijfsvergunning.
Ilvy Njiokiktien
Slachterij Van der Horst in Maarssen begint maandag met het ritueel slachten van 800 schapen ter ere van het islamitische Offerfeest.
Ilvy Njiokiktien
Een asielzoeker zit in zijn tent in het asielzoekerstentenkamp aan de Notweg in Amsterdam Osdorp.
Ilvy Njiokiktien
De hulp van een Afrikaner familie in Rietfontein, Zuid-Afrika veegt de vloer van de huiskamer. De dochter van de familie, Tanya (19), is thuis tijdens de vakantie. De hulp werkt dagelijks (behalve zondags) van 8:00 tot 18:00 in het huis van de familie. Ze werkt er nu verschillende jaren, maar de familie weet haar naam niet. Ze spreken haar aan met 'tss tss'.
Ilvy Njiokiktien
Twee vrouwen passeren de Groene Moskee op het eiland Ilha de Mocambique in Mozambique. Ilha de Mocambique staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst.
Ilvy Njiokiktien