50 miljoen kilo rundvlees mogelijk vervuild met paardenvlees

De fotograaf van ANP bracht een bezoek aan paardenslager Peter Wisker. Sinds de ophef rondom paardenvlees veel drukker gekregen in zijn winkel.
De fotograaf van ANP bracht een bezoek aan paardenslager Peter Wisker. Sinds de ophef rondom paardenvlees veel drukker gekregen in zijn winkel. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ruim 130 Nederlandse afnemers van vleesgroothandel Selten laten weten dat zij mogelijk met paardenvlees vermengd rundvlees moeten traceren. Het gaat om 50.000 ton vlees dat sinds 1 januari 2011 is verkocht.

Onderzoek van de administratie van Selten door de NVWA-IOD en het OM wijst uit dat de herkomst van de geleverde partijen onduidelijk of onbekend is.

De afnemers van het Brabantse bedrijf hebben het vlees waarschijnlijk verwerkt en doorverkocht. Ze krijgen twee weken de tijd om het vlees te traceren. Overigens zijn er volgens de NVWA geen concrete aanwijzingen dat de volksgezondheid in gevaar is.

Een woordvoerder laat weten dat het gaat om vlees dat sinds 1 januari door Selten is verkocht. Een groot deel kan allang zijn verkocht en opgegeten, maar een deel kan ook nog in vriezers liggen, aldus de NVWA-woordvoerder.

Het vlees is niet alleen aan Nederlandse bedrijven verkocht, maar ook naar 370 bedrijven in andere Europese landen geëxporteerd, onder meer naar Duitsland, Frankrijk en Spanje. De autoriteiten van de betreffende landen zijn geïnformeerd. Mogelijk moeten ook daar bedrijven op zoek naar verdacht vlees.