Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verzekeraars

1,4 miljard euro winst voor zorgverzekeraars in 2012

Minister Schippers zei afgelopen weekend tijdens het tv-programma Kassa dat ze volgend jaar op lagere ziektekostenpremies rekent door de hoge winst.
Minister Schippers zei afgelopen weekend tijdens het tv-programma Kassa dat ze volgend jaar op lagere ziektekostenpremies rekent door de hoge winst. Foto ANP/Martijn Beekman

De zorgverzekeraars hebben vorig jaar 1,4 miljard euro winst gemaakt. Dat is fors meer dan de winst van zeshonderd miljoen in 2011. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vanmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De zorgverzekeraars maakten 1,3 miljard euro winst op de basisverzekering en zo’n honderd miljoen op de aanvullende verzekeringen. De winst is onder meer gestegen doordat de zorguitgaven meevielen, vooral door goedkopere medicijnen, maar ook doordat de kosten van medisch-specialistische zorg minder stegen dan verwacht.

‘polder aast op ‘dode’ geld van verzekeraars’

Jos Verlaan en Jeroen Wester leggen vandaag in NRC Handelsblad uit dat de zorgsector, omdat de hoge winsten werden verwacht, ‘sinds kort ook het polderoverleg is ingetrokken’:

“Kunnen de sociale partners in hun allesomvattende akkoord samen met de overheid niet twee problemen tegelijk oplossen? Anders gezegd: de rijkdom van zorgverzekeraars gebruiken om andere maatschappelijke problemen mee te betalen? Het is een serieuze optie bij de onderhandelingen. Als corporaties en pensioenfondsen de samenleving met hun weelde kunnen helpen, moeten de zorguitvoerders dat toch ook kunnen, zo is de gedachtengang.

Minister Schippers (Zorg, VVD) wakkerde de discussie afgelopen zaterdag bewust of onbewust aan door in tv-programma Kassa te zeggen dat ze volgend jaar op lagere ziektekostenpremies rekent, gezien de hogere winsten die bij zorgverzekeraars worden verwacht.”

De uitzending van Kassa van afgelopen zaterdag:
Get Microsoft Silverlight