Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Wonen

Stilstaande tijd in Parijs

Zien// verborgen woning Sprookjes in Parijs Bekijk de foto's van de ontdekking op nrch.nl/uif

Stel je voor, je ontdekt een verborgen deur en vindt daarachter een raam naar een vergane tijd. In de Parijse wijk Pigalle is een appartement gevonden dat zo’n 70 jaar onaangeraakt en onbewoond is geweest. De eigenaresse, ene madame De Florian, verliet Parijs voordat de Tweede Wereldoorlog Frankrijk had bereikt. Ze deed de gordijnen dicht, sloot de luiken en vertrok. Ze keerde nooit terug. Op 91-jarige leeftijd overleed ze. Erfgenamen vroegen zich af wat er met de woning gebeurd was en zochten naar de deur van het appartement waarvan ze de huur keurig was blijven betalen. Toen werd de capsule ontgrendeld. Het rook naar stof, er waren duizenden spinnenwebben, maar de stilte was overweldigend en sprookjesachtig. De foto’s zijn nu online te bekijken.