Reconstructie NRC: Gülen-beweging aanstichter Yunus-affaire

Het Turkse jongetje Yunus (midden) met zijn biologische ouders en broers op een foto gemaakt in januari 2013.
Het Turkse jongetje Yunus (midden) met zijn biologische ouders en broers op een foto gemaakt in januari 2013. Foto: ANP

Organisaties die zijn gelieerd aan de Gülen-beweging zijn de aanstichters geweest van de publicitaire en diplomatieke rel rond het Turkse pleegkind Yunus. Dat blijkt uit een reconstructie van NRC Handelsblad.

Gülen is een Turks-islamitische beweging die ook in Nederland actief is. Het 9-jarige jongetje Yunus, dat is ondergebracht bij lesbische pleegouders, was vorige maand inzet van een diplomatieke rel met Turkije. Premier Erdogan liet bij zijn bezoek aan Nederland weten dat moslimkinderen in moslimgezinnen horen op te groeien. In Turkije was verontwaardiging ontstaan over het uit huis plaatsen van Turkse kinderen.

Onrust te herleiden naar informatiebijeenkomst

De onrust over Yunus is te herleiden naar een informatiebijeenkomst over de pleegzorg in Den Haag, november vorig jaar. Een professor van de Islamitische Universiteit Rotterdam zou daar gezegd hebben dat “vijfduizend Turkse islamitische kinderen” aan christelijke gezinnen zijn “weggegeven”. Deze bewering is overgenomen door Zaman, de Turkse krant van de Gülen-beweging. Rector Ahmet Akgündüz van de Islamitische Universiteit is aanhanger van Gülen.

Hoe de universiteit aan haar cijfers komt, is onduidelijk: volgens Pleegzorg Nederland worden pleegkinderen niet geregistreerd op etniciteit of religie. De universiteit was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. In de weken na de bijeenkomst bleef Zaman aandacht besteden aan de kwestie. Volgens Zaman zouden pleegkinderen “zonder tussenkomst van de rechter” zijn “afgepakt” van Turkse gezinnen en doelbewust bij christelijke gezinnen geplaatst, om “assimilatie in de westerse samenleving” te realiseren, schreef de krant.