OM eist vijftien jaar tegen spion Raymond P.

(VLNR) Officier van Justitie Mr. Rob van Noort, rechter M.M. Meijer, voorzitter A.J. Milius, rechter M.L. Harmsen., verdachte Raymond P., advocaat Walter Römelingh en advocaat M.F. van Hulst in de rechtbank in Den Haag.
(VLNR) Officier van Justitie Mr. Rob van Noort, rechter M.M. Meijer, voorzitter A.J. Milius, rechter M.L. Harmsen., verdachte Raymond P., advocaat Walter Römelingh en advocaat M.F. van Hulst in de rechtbank in Den Haag. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Het OM eist vijftien jaar cel tegen de van spionage beschuldigde Raymond P. Dat zei het vandaag tijdens de rechtszaak tegen de 60-jarige P. Justitie verdenkt hem van het lekken van staatsgeheimen aan de Russen. De man zou documenten over onder meer de EU, de NAVO en de Verenigde Naties hebben verkocht.

De 60-jarige Raymond P. werkte als ambtenaar op het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zou jarenlang gevoelige informatie, zelfs staatsgeheimen hebben doorgespeeld aan Rusland. Hij werd vorig jaar maart aangehouden op verdenking van spionage en omkoping. Het OM liet eerder weten dat P. ook berichtte over de geaardheid en gezondheidstoestand van zijn collega’s. Hij zou grote geldbedragen hebben ontvangen voor het doorsluizen van vertrouwelijke documenten, in totaal zou hij zo’n zeventigduizend euro hebben verdiend.

450 documenten gevonden die door P. waren doorgespeeld

Onderzoek van het ministerie wees uit dat documenten tussen 2009 en maart 2012 zijn doorgespeeld naar Russische spionnen. P. had toegang tot de stukken. Er waren vorig jaar in totaal vierhonderdvijftig documenten gevonden die door P. waren doorgespeeld. De documenten werden verkocht aan een Russisch echtpaar in Duitsland, dat voor de Russische inlichtingendienst SVR zou hebben gewerkt. Het echtpaar werd een jaar eerder dan P. al aangehouden. Dat P. het echtpaar slechts hielp met het vinden van een vakantiehuisje, zoals zijn advocaat zou hebben betoogd, vindt het OM onwaarschijnlijk.

Hij werd aangehouden na een grootschalig FBI-onderzoek, waarbij tien Russische spionnen werden ontmaskerd. Hij zou een belangrijke agent voor de Russen zijn geweest, wat blijkt uit het feit dat twee officieren hem aanstuurden.

In juli vorig jaar werd P. ontslagen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eerder laten weten dat het overweegt de toegang die medewerkers hebben tot vertrouwelijke stukken te gaan beperken.

P. is al eerder in opspraak geraakt. In 2007 kwamen de man en zijn echtgenote in het nieuws, omdat zij een 7-jarig geadopteerd Koreaans meisje zouden hebben “gedumpt”. Diverse media berichtten destijds dat het echtpaar dat deed omdat het kind aanpassingsproblemen had.

Bekijk hier een item van Nieuwsuur van afgelopen vrijdag over de Raymond P.: