Nieuwe rector voor VU

Frank van der Duyn Schouten (1949) volgt Lex Bouter op als rector magnificus van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Dat bevestigen verschillende ingewijden.

Van der Duyn Schouten is nu nog bestuursvoorzitter van Netspar, een denktank die onderzoek doet naar pensioenen. Daarnaast heeft hij diverse bijbanen in het onderwijsveld.

Lex Bouter trad onlangs af nadat een meerderheid van de decanen, de hoogleraren die leiding geven aan de twaalf faculteiten, het vertrouwen in het college van bestuur had opgezegd.

Directe aanleiding was een door deze krant geopenbaard onderzoek naar de onderwijskwaliteit op de VU en de rol van het college van bestuur. Het oordeel van een externe commissie was hard: het niveau daalt, het bestuur heeft geen samenhangende onderwijsvisie en kampt met een ernstig gebrek aan draagvlak binnen de organisatie.

Van der Duyn Schouten, die wiskunde en natuurkunde studeerde aan de VU, blijft in principe tot eind volgend jaar, het moment dat de tweede termijn van Bouter zou aflopen.