Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politiehelikopters surveilleren daar waar al eens iets gebeurde

Meer blauw in de lucht.
Meer blauw in de lucht. Foto ANP / Nils van Houts

De acht helikopters van de luchtvaartpolitie gaan per 1 mei routes vliegen op basis van historische misdaadgegevens. Tijdens hun surveillancevluchten vliegen de toestellen dan naar plaatsen waar in het verleden op dezelfde dagen en tijdstippen zogenoemde ‘high impact crime’ plaatsvond. Het gaat dan vooral om overvallen, berovingen en inbraken.

Op deze manier hoopt de luchtvaartpolitie de effectiviteit van de helikopters te vergroten. Die vliegen jaarlijks zo’n 4500 uur, voornamelijk surveillancevluchten. Nu zijn ze vaak nog te laat ter plaatse om daders te kunnen opsporen. Burgers klagen regelmatig over de geluidsoverlast die de toestellen veroorzaken. Van 17 oktober vorig jaar tot 25 maart dit jaar werden er 59 arrestaties verricht die zonder de heli’s niet mogelijk waren geweest.

Heli’s kunnen het verschil maken

Wetenschappers van de Universiteit Twente hebben computermodellen ontwikkeld waarmee, op basis van misdaad in het verleden, voorspellingen worden gedaan over de plaats en het tijdstip van criminaliteit in de toekomst. Als de helikopters per 1 mei de routes gaan vliegen die de computer voorstelt, kan de effectiviteit volgens de wetenschappers met negen keer worden vergroot. Dat betekent dat de heli’s negen keer vaker zo snel ter plaatse zijn dat ze met hun geavanceerde camera’s het verschil nog kunnen maken. Alles later dan een kwartier na de melding ter plekke wordt hierbij als te laat beschouwd.

..daarom zie je ze vaker boven de stad vliegen

Sinds de luchtvaartpolitie in 2010 de beschikking kreeg over acht geavanceerde helikopters worden die steeds vaker ingezet ter bestrijding van criminaliteit. Daarom zijn ze meer en meer boven de stad te zien. Voorheen werden met de politiehelikopters vooral milieuvluchten uitgevoerd. Bijvoorbeeld om te controleren of boeren niet teveel mest uitreden.

Als het vliegen op basis van historische misdaadgegevens een succes is, gaan ook politiewagens op de grond de komende jaren zo hun surveillancerondes maken.

Lees meer over de effectiviteit van de politiehelikopters vandaag in nrc.next. Abonnees knnen het stuk ook lezen in de digitale editie.