Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer wil actie tegen belastingontwijking

In belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden worden biljoenen dollars op anonieme offshorerekeningen gezet.
In belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden worden biljoenen dollars op anonieme offshorerekeningen gezet. Foto AP / Carnival Cruise Lines

De regering moet een plan van aanpak opstellen om de belastingontwijking door multinationals in Nederland tegen te gaan. De Tweede Kamer wil dat plan uiterlijk in juni hebben, staat in een motie van Jesse Klaver (GroenLinks) waar vanmiddag een meerderheid voor stemde.

In de motie staat letterlijk dat ‘het een slecht idee is dat Nederland een ‘belastingparadijs’ is en te weinig belasting heft op bedrijven die hier niets doen, maar alleen maar hun geld langssluizen.’ De regering moet deze ‘misstand’ stap voor stap aanpakken. De PvdA was een van de partijen die zich achter Klavers motie schaarde.

PvdA-leider Diederik Samsom zei onlangs in het tv-programma College Tour “het slecht te vinden dat Nederland een belastingparadijs is”. Volgens de PvdA-voorman heft Nederland te weinig belasting bij bedrijven die ‘hier niets doen, maar alleen maar hun geld langssluizen’.

Ook de SP diende een motie in en citeerde hierin Samsom. Die motie haalde het echter niet omdat onder andere de PvdA tegenstemde. SP-Kamerleden staken daarop de draak met Samsom op Twitter. “Samsom is het met zichzelf oneens”, twitterde Farshad Bashir:

Samsom antwoordde dat de motie van GroenLinks specifieker is dan de SP-motie en bovendien een deadline bevat. “Dus steunen we motie Klaver”, twittert hij. Maar het doel is hetzelfde. “Dus niet getreurd”, is de boodschap richting SP.

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom @peterkwint @amerkies Motie Klaver ambitieuzer en specifieker dan die van jullie. Dus steunen we motie Klaver.

Weekers gaat toch niet naar rechter om lijst met gegevens

Overigens ziet staatssecretaris van Financiën, Frans Weekers, waarschijnlijk af van een gang naar de rechter om de gegevens van dagblad Trouw te vragen over geld dat uitstaat in belastingparadijzen. Afgelopen weekeinde zinspeelde hij nog op wettelijke stappen. In het vragenuurtje in de Tweede Kamer zei de bewindsman vanmiddag dat dit niet veel kans van slagen heeft.

Weekers denkt dat de wet hem onvoldoende handvatten biedt om de gegevens op te bemachtigen. Weekers sprak dagblad Trouw aan op zijn ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ om de gegevens te verstrekken.

“Het zou me een lief ding waard zijn als Trouw blijk zou geven van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Mijn handen jeuken om iets met de gegevens te doen, maar dan moet ik ze wel hebben.”

Trouw maakte deel uit van een grote groep internationale media die onderzoek deed naar belastingontwijking. Vermogenden blijken gezamenlijk naar schatting tot 21 biljoen euro weggezet te hebben in belastingparadijzen. De staatssecretaris wil ook in internationaal verband kijken of het mogelijk is de lijst in handen te krijgen van het consortium van journalisten. Vooralsnog hebben de media geweigerd de gegevens over te dragen.

Groot-Brittannië gaat belastinginformatie delen

Vanmiddag werd ook bekend dat Groot-Brittannië een akkoord heeft gesloten met Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië om belastinginformatie te delen. Met de proef hopen de Britten belastingontwijking te bestrijden. De conservatieve regering van David Cameron heeft het aanpakken van belastingontwijking als prioriteit gesteld.

Volgens de Britse staatssecretaris van Financiën, David Gauke, wordt met de proef een nieuwe standaard gezet voor het delen van belastinginformatie. De samenwerking bouwt voort op een eerder akkoord dat werd gesloten met de Britse Kanaaleilanden Jersey en Guernsey en met het Isle of Man. De eilanden staan bekend om hun gunstige belastingklimaat.