Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Journaliste Rena Netjes weer vrij - ‘rechter vond arrestatie grap’

De Nederlandse journaliste Rena Netjes, die in Kairo sinds gisteren vastzat op verdenking van spionage, is weer vrij. Dat meldt EenVandaag op Twitter. Volgens Netjes vond de rechter haar arrestatie ‘een grap’.

Rena Netjes, toen ze in 2009 te gast was in een Egyptisch programma.
Rena Netjes, toen ze in 2009 te gast was in een Egyptisch programma. Screenshot YouTube/ Al Hayat

De Nederlandse journaliste Rena Netjes, die in Kairo sinds gisteren vastzat op verdenking van spionage, is weer vrij. Dat meldt EenVandaag op Twitter.

Netjes, die ook werkt voor Omroep Max, het Parool en de KRO, werd gisteravond gearresteerd en bracht een nacht door in de cel op verdenking van ‘spionage en het opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren’. Ze was toen bezig met een reportage over jeugdwerkloosheid in Egypte.

“Hiermee is de kous af”

Volgens Netjes, die sprak met een van haar werkgevers BNR vond de rechter de burgerarrestatie ‘een grap’.

“Ik heb mijn verhaal mogen doen en hij geloofde mij.”

Netjes heeft haar spullen weer terug en volgens haar “is hiermee de kous af”, alhoewel ze volgens de autoriteiten nooit vastgezet had mogen worden. Ze overweegt nog stappen te ondernemen.

Ze vertelt dat de politie gisteravond twee sms’jes in haar telefoon zag staan over aangekondigde stakingen tegen het regime van president Morsi en het ministerie van Binnenlandse Zaken:

“Die zijn naar mij gestuurd, maar de politie nam het op alsof ik die zelf had gestuurd en dat is eigenlijk te zot voor woorden.”

Ze is naar eigen zeggen goed behandeld in de cel:

“Ik was ongerust, want de politiecel waarin ik zat staat erom bekend dat daar verkrachtingen plaatsvinden. Dus ik heb niet echt een oog dichtgedaan, maar gelukkig viel het allemaal mee.”

Kijk hieronder een interview van de NOS met BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich als reactie op de vrijlating:

Arrestatie “volledig willekeurig”, telefoon doorzocht

Eerder vandaag sprak EenVandaag met haar en legde Netjes uit hoe haar arrestatie verliep: ze was voor een artikel over de hoge jeugdwerkloosheid in een koffiehuis toen de eigenaar daarvan haar om haar paspoort en perskaart vroeg. Hij pakte de documenten af en ging ermee naar de politie. Volgens Netjes is haar telefoon doorzocht door de politie. Tegenover BNR zei ze dat de arrestatie volledig willekeurig leek:

“Ik heb geen journalistieke gesprekken gevoerd en ik heb ettelijke malen aangeboden om mijn perskaart op te halen. Dat wilden ze niet, dus hebben ze me maar gewoon vastgezet. Het hangt van de bui af van degene die je voor je hebt wat er met je gebeurt.”

Eerder vanmiddag zei ze tegen BNR dat ze al de indruk had dat de rechter een redelijke man was. Er lag geen aanklacht tegen de journaliste, dus ze had naar eigen zeggen weinig houvast.