‘FNV slaat alarm over groeiend aantal nulurencontracten’

Foto ANP / Lex van Lieshout

De FNV slaat alarm over een groeiende groep werknemers die door onzekere contracten moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen, schrijft De Telegraaf vandaag. De regering moet er snel voor zorgen dat dit soort onzekere banen worden teruggedrongen, aldus de vakbond.

De onzekere banen worden bijvoorbeeld veroorzaakt wanneer werknemers een nulurencontract hebben en niet meer worden opgeroepen, of door steeds weer verlengde flexibele contracten. Ook zijn er meldingen van mensen die al zes tot dertien jaar in een zogenaamde draaideurconstructie zitten. Die krijgen na drie tijdelijke contracten geen vast contract, maar worden in plaats daarvan drie maanden naar huis gestuurd. Daarna kunnen ze gewoon weer drie keer een tijdelijk contract krijgen.

De FNV baseert zich voor haar oproep tot actie op bijna zeshonderd reacties die binnenkwamen bij een ‘meldpunt kruimelcontracten’ dat de vakbond half november opende. De meldingen komen volgens de krant uit diverse sectoren, maar naar verhouding het meeste uit de zorg. Veel mensen zouden volgens FNV niets durven ondernemen omdat ze bang zijn dat ze hun inkomstenbron dan helemaal kwijtraken.