De lente is begonnen. Hop, die duisternis in!

Doen // Griezelen Imagine Film Festival Eye Amsterdam tot en met 18 april Kijk voor de programmering op imaginefilmfestival.nl

De zon is misschien langzaam aan het doorkomen, maar het is vooral een bijzonder goede tijd voor duistere zielen. Het Imagine Film Festival is begonnen. Meer dan zestig horror- en fantasyfilms, twaalf dagen lang, de hele dag door. Een betere reden om de terrassen te mijden om in de deemstering te griezelen krijg je niet. Dit zijn de films die je volgens Chris Oostrom, artistiek directeur van deze 29ste editie, zeker moet gaan zien.

De radicaalste filmManiac11 en 16 april in EYE

„Een remake van een gelijknamige film uit 1981. De meesterzet: het casten van Elijah Wood, met zijn onschuldige uitstraling, als de maniak. Overdag runt hij een atelier met etalagepoppen, ’s nachts vermoordt en scalpeert hij vrouwen. Geen humor, geen relativering en nauwelijks licht. Duister, zwart en vooral: heel erg goed gemaakt.”

De origineelste filmThe Battery11 en 15 april in EYE

„Een Amerikaanse film over twee honkballers die voortdurend onderweg zijn als twee overlevenden van een allesverwoestende zombieplaag. Zombies zelf zitten er nauwelijks in, het gaat erom hoe zij in dat kaalgeslagen land overleven. Bijna achteloos geregisseerd. Daarnaast valt er ook nog een hele hoop te lachen.”

De langste film Gangs of Wasseypur10 en 14 april in EYE

„Een 5,5 uur durend Indiaas misdaadepos dat zich laat vergelijken met The Godfather, maar dan met typische Bollywood-elementen. En veel gewelddadiger. Een combinatie van rauw realisme en onwerkelijkheid. Ook in twee delen te zien, maar de volle versie is het waard.”

De raadselachtigste filmResolution9 en 10 april in EYE

„Dit is eigenlijk een meta-horrorfilm. Resolution doorbreekt de werkelijkheidsillusie van horrorfilms. Postmodern dus, maar dan zonder knipoog. En ook nog eens heel low-budget gemaakt.”

De hele nacht Night of Terror13 op 14 april, Tuschinski

De traditionele Night of Terror, een hele nacht lang onafgebroken horrorfilms kijken in het art deco van Tuschinski. Een moordzuchtige clown in Stitches, een door de duivel bezeten boerenmeid in The Last Exorcism, gorigheid alom in de gloednieuwe remake van Evil Dead en tot slot een vleugje bloederig kannibalisme in Sawney: Flesh of Men. Precies, genieten dus. Voor duistere zielen.

Thomas Rueb