Argentijnse invasie

Mike Summers, lid van het parlement van de Falklandeilanden: „Ze zal voor altijd herinnerd worden op de eilanden voor haar daadkracht bij het sturen van een troepenmacht om ons thuisland te bevrijden na de Argentijnse invasie van 1982. [...] We zullen altijd dankbaar zijn voor wat ze voor ons heeft gedaan.”

Geen tranen

Victor Hugo Morales, journalist bij een Argentijns radiostation: „Ze heeft honderden onschuldige mensen gedood. We zullen geen traan laten voor deze vrouw. [...] Voor Argentijnen was het Thatcher die honderden Argentijnen heeft vermoord.”

‘Terreurgroep’ ANC

Thatcher noemde de voormalig president van het ANC, Oliver Tambo, leider van een terroristische organisatie. „Ik denk dat ze nooit heeft begrepen dat elke dag dat ze tegen de sancties was, meer mensen omkwamen”, zegt zoon Dali Tambo, nu een bekende televisiepresentator in Zuid-Afrika, tegen The Guardian.

Realist in Z-Afrika

F.W. de Klerk, tot 1994 de laatste president van het apartheidsregime in Zuid-Afrika: „Hoewel ze altijd een onwrikbare criticus is geweest van de Apartheid, had ze een veel beter begrip van de complexiteiten en geostrategische realiteiten van Zuid-Afrika dan de meeste van haar tijdgenoten.”

Aanrakerig

Schrijver Salman Rushdie bespotte Thatcher in De Duivelsverzen, was het oneens met haar beleid, maar was dankbaar voor haar steun toen hij ondergedoken zat. Over een ontmoeting: „Ze was attent en, verrassend genoeg, aanrakerig. Ze raakte mijn arm aan en zei: ‘Alles oké?’ Ik had die tederheid niet verwacht.”

Pionier als politica

De Amerikaanse actrice Meryl Streep, die de rol van de Britse oud-premier speelde in de film The Iron Lady uit 2011: „Margaret Thatcher was, of ze het nu wilde of niet, een pionier voor de rol van vrouwen in de politiek.”

Europatoespraak

Vaclav Klaus, tot maart president van Tsjechië: „Haar stem ontbreekt in de huidige discussies over Europese integratie. Velen van ons zullen nooit haar beroemde toespraak in Brugge vergeten, toen zij duidelijk zei dat de onderdrukking van natiestaten en de concentratie van macht in Brussel Europa zal vernietigen.”

Churchills gelijke

De Conservatieve burgemeester van Londen Boris Johnson: „Ze was de grootste premier sinds Winston Churchill, zeggen we, en de vergelijking is passend want ze was even moedig. In feite kun je betogen dat ze zelfs nog strijdbaarder dan de oorlogsleider was en nog meer bereid tot een gevecht over principiële zaken.”

Geen zwarte das

Sommige tv-kijkers hekelden gisteren het feit dat niet alle nieuwslezers zwarte dassen droegen bij wijze van respect voor het overlijden van Thatcher, zoals min of meer gebruikelijk is. Ook maakte de BBC een slechte beurt door aanvankelijk op zijn website te berichten dat Thatcher was gestorven „following a strike”.

Naam geschaad

Oud-premier Ruud Lubbers in een gesprek met de Volkskrant naar aanleiding van een grote staking van ambtenaren in Nederland in de jaren 80: „Ik weet nog dat ze me opzocht in Den Haag en tegen me zei: ‘Ruud, you are ruining my reputation.’ Vond ik geestig.”

Wilders’ heldin

PVV-leider Geert Wilders noemde Margaret Thatcher gisteren een ‘geweldige leider en politica’. „Thatcher was een van mijn helden”, laat hij weten. „Ze had daadkracht, visie en lef. Ik condoleer het Britse volk en haar nabestaanden met dit enorme verlies.”

Erotisch element

De Britse schrijver Ian McEwan in The Guardian over de betekenis van Thatcher: „Er was altijd een element van het erotische in de nationale obsessie met haar.”