Krachtige aardbeving in Iran - oplopend aantal slachtoffers

Door de aardbeving verwoeste huizen in het Iraanse Bushehr.
Door de aardbeving verwoeste huizen in het Iraanse Bushehr. Foto Reuters/Mehr News Agency

Bij een zware aardbeving in het zuiden van Iran zijn vanmiddag tot nu toe dertig mensen om het leven gekomen. Achthonderd mensen raakten gewond. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van de Iranian Students’ News Agency.

Het aantal doden loopt sinds vanmiddag op.

Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 6,1 lag op slechts ongeveer honderd kilometer van de stad Bushehr, waar de enige kerncentrale van Iran is gelegen. Volgens Iran heeft deze geen schade ondervonden. Dat meldde het land aan het Internationaal Atoomaenergieagentschap (IAEA), volgens Reuters. Ook is er geen radioactief materiaal vrijgekomen.

De aardbeving vond rond half vijf lokale tijd plaats (ongeveer 14.00 uur Nederlandse tijd). Het epicentrum van de aardbeving lag in Kaki, waar ongeveer 12.000 mensen wonen:


Epicentrum aardbeving weergeven op een grotere kaart

De twee nabijgelegen stadjes Shanbe en Sana zouden flinke schade hebben opgelopen. Ook aan de overkant van de Perzische Golf, in Bahrein en Qatar, werd de beving nog gevoeld. Mensen werden daar tijdelijk uit hoge gebouwen geëvacueerd.

Al vaker zorgen over kerncentrale

Omliggende landen en westerse experts hebben al eerder hun zorgen geuit over de kerncentrale in Bushehr, gelegen in een regio waar vaker aardbevingen zijn. Iran heeft daarop herhaaldelijk gezegd dat de kerncentrale niet onveilig zou zijn. Iran is het enige land met een werkende kerncentrale dat niet tot de Conventie voor Kernveiligheid behoort, opgericht na de kernramp in Tsjernobyl in 1986.

Iran ligt op de grens van meerdere tektonische platen en heeft vaker te maken met grote aardbevingen. De grootste vond in 2003 bij de stad Bam plaats, toen kwamen 31.000 mensen om het leven. In augustus 2012 leidden twee aardbevingen met een sterkte van 6,3 en 6,4 tot de dood van 206 mensen en tot meer dan 3.000 gewonden.