Terugkijken: hoe werd Margaret Thatcher de Iron Lady?

Ronald Reagan bezoekt in 1975, als gouverneur van Californië, oppositieleider Margaret Thatcher.
Ronald Reagan bezoekt in 1975, als gouverneur van Californië, oppositieleider Margaret Thatcher. Foto: AP

Er is veel aandacht voor de elf jaar dat Margaret Thatcher, die vandaag is overleden, minister-president was in het Verenigd Koninkrijk. Toch heeft het haar veel tijd en moeite gekost om die positie te bereiken. In The Making Of The Iron Lady is te zien hoe de eerste twintig jaar van Thatcher’s politiek carrière eruit zagen.

Er zijn veel films gemaakt over Thatcher

De bekendste film over Margaret Thatcher is The Iron Lady. Meryl Streep kreeg voor haar rol als Thatcher een Oscar, Golden Globe en een BAFTA Award. De BBC maakte twee (fictionele) films over Thatcher, Margaret (2009) en Margaret Thatcher - The Long Walk to Finchley (2008).

Op YouTube zijn de nodige documentaires te zien over de Iron Lady. Wie een uur of vier wil besteden aan Thatcher kan terecht bij de documentaire die The Daily Telegraph in 2008 liet maken over het leven van Margaret Thatcher. Die is in acht delen te zien op op YouTube. In 1993 zond de BBC Thatcher - The Downing Street Years uit. Wederom vier uur, verdeeld over vier afleveringen.

The Making Of The Iron Lady

Een mooie, en compactere, documentaire over Thatcher is The Making Of The Iron Lady. BBC-journalist Michael Cockerell volgde Thatcher tussen 1959, haar eerste jaar als parlementslid, en 1979, het jaar dat ze minister-president wordt. De documentaire belicht het gevecht van Thatcher in de door mannen gedomineerde wereld naar de top om de eerste vrouwelijke minister-president in het Westen te worden.

Thatcher zegt daar dat ze maar één kans had om minister-president te worden: “There is only one chance in life for women, it is the law of life.” Haar zoon Mark zegt: “She was the best man for the job.”