Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Poetin: wij discrimineren homo’s niet, iedereen dezelfde rechten

Rutte ontvangt de Russische president Vladimir Poetin in het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam.
Rutte ontvangt de Russische president Vladimir Poetin in het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam. Foto ANP / Jerry Lampen

Poetin ontkent dat de mensenrechten in Rusland onder druk staan. Volgens hem hebben alle mensen dezelfde rechten in Rusland. Dat zei hij na afloop van het werkdiner met vertegenwoordigers uit het Nederlandse en Russische bedrijfsleven in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

“In Rusland bestaat geen vervolging of inperking van de rechten van seksuele minderheden.”

Poetin haalde ook even aan dat er in Nederland een vereniging bestaat die voor pedofielen opkomt en dat er in de Tweede Kamer een partij zit die geen vrouwen toelaat, zo meldt de NOS.

Rutte: goede dialoog, maar denken verschillend over zaken

Rutte zei na afloop dat hij een goed gesprek heeft gehad met Poetin over de mensenrechtensituatie in Rusland:

“Ik heb Poetin onze zorg overgebracht over de homorechten in Rusland. Ik heb gezegd dat homorechten voor ons onderdeel zijn van mensenrechten. We hebben daar een goede dialoog over gehad.”

Volgens Rutte kan door de goede relatie met Rusland ‘ook over dit soort moeilijke onderwerpen’ worden gesproken. “Uiteraard met de erkenning dat we verschillend over zaken kunnen denken.”

‘Blij met bezoek Poetin’

Rutte kondigde vrijdag al aan dat hij Poetin zou aanspreken op de mensenrechtensituatie in zijn land. De Tweede Kamer had hem en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans al een uitgebreide lijst van onderwerpen meegegeven die ter tafel moesten komen.

De premier herhaalde tijdens de persconferentie blij te zijn met het bezoek van Poetin. Hij benadrukte hoe belangrijk de economische relatie tussen de twee landen zijn. Het bezoek van Poetin vindt plaats in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Hij werd vanmiddag ontvangen door koningin Beatrix in de Hermitage in Amsterdam. Daarna ging de Russische president naar het Scheepvaartmuseum, waar hij Rutte ontmoette.

Politie: sfeer is gemoedelijk en rustig’

Volgens de politie verloopt het bezoek van Poetin “gemoedelijk en rustig”. Er werd een arrestatie verricht, maar de man is na overleg met het Openbaar Ministerie vrijgelaten. Er werd vandaag op diverse plekken gedemonstreerd. Zo verzamelden betogers zich vanavond bij het Scheepvaartmuseum:

Twitter avatar RTLnieuwsbetty betty glas ‘Poetin go homo!’ … staan ze hier op het plein voor het Scheepvaartmuseum te roepen. #demotegenPoetin http://t.co/OlX8tE37wz
Twitter avatar Kysia Kysia Hekster Tegenover het Scheepvaartmuseum waar Poetin en Rutte nu hun persconferentie houden. http://t.co/uZheNi2iOI