Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Onweerstaanbare hongerige jazz

Young Vips: Kapok + The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble. Gehoord: 5/4 LantarenVenster, Rotterdam. Tournee t/m 1/6.

Een nieuwe jazzgeneratie rammelt aan de deur. Het meest in het oog springen het trio Kapok, vorig jaar winnaars van de Dutch Jazz Competition, en The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble. Als jaarlijkse keuze van de Vereniging van Jazz en Improvisatiemuziek Podia (de VIP) vormen de twee bands de Young Vips die in een prettig double bill-programma voor ‘buitengewoon Nederlands talent met hoogwaardig eigen repertoire’ de komende maanden door het land toeren.

Dat repertoire bestaat bij beide groepen uit onweerstaanbare, moderne jazz: helder en to the point; avontuurlijk en soms lekker brutaal. The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble is de band van gitaartalent Reinier Baas. Twee albums liggen er inmiddels, met op het eerste gehoor toegankelijke, maar uiteindelijk doordacht inhoudelijke jazz.

Baas’ band liep bij deze aftrap van de tournee wat mank zonder de vaste altsaxofonisten Ben van Gelder en Maarten Hogenhuis, die gewoonlijk ‘full-stereo’ de groovende jazzthema’s van Baas de wereld in vuren. Hun afwezigheid werd opgevangen door saxofonist Joris Roelofs, die met zijn zorgvuldig gekozen, ronde tonen weet te ontroeren en ook hoekig kan spelen, maar wat minder branie heeft in de uitvoering.

Nu droeg Baas alles, met zijn snelle rockgrooves en notenspetters van fusion, op de solide ritmebasis van bassist Sean Fasciani en drummer Mark Schilders. Subtiel dwingend klonk het viertal samen. Zo ook de vraag van de frontman: „Koop onze cd, we hebben honger.”

Prikkelender was Kapok bij dit dubbelconcert, het trio van hoornist Morris Kliphuis, die ook in het orkest van Kyteman speelt, gitarist Timon Koomen en drummer/percussionist Remco Menting. Samen bieden ze een bijzondere versmelting van instrumenten; de hoorn langs gitaarsnaren met roffels en aansporende, steeds weer prikkelende percussie. Licht, ruimte en fantasie bezat debuutalbum Flatlands al. En ook bij dit concert viel op hoe intens en origineel het samenspel is van deze drie musici: in melodie verbindend, buitelend fris met ritmische luciditeit.