Nutricia in de fout met drankje tegen Alzheimer

Nutricia heeft artsen onjuist geïnformeerd over een nieuwe drinkvoeding voor alzheimerpatiënten, Souvenaid. Bij de introductie van het middel schreef Nutricia in een brief aan artsen dat Souvenaid is “opgenomen in de Zorgstandaard Dementie”. Dat blijkt niet zo te zijn, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Foto: Nutricia

Nutricia heeft artsen onjuist geïnformeerd over een nieuwe drinkvoeding voor alzheimerpatiënten, Souvenaid. Bij de introductie van het middel, in oktober vorig jaar, schreef Nutricia in een brief aan artsen dat Souvenaid is “opgenomen in de Zorgstandaard Dementie”, met normen voor goede dementiezorg. Dat blijkt niet zo te zijn.

Souvenaid is een melkachtig drankje met een mix van voedingsstoffen dat goed zou zijn voor het geheugen. Het is geen geneesmiddel maar ‘medische voeding’ en kan vergoed worden. De bedoeling is dat patiënten met beginnende alzheimer dagelijks een flesje drinken.

Nutricia verwijst naar Zorgstandaard Dementie

Nutricia verwijst artsen in een brief over de introductie van Souvenaid naar de Zorgstandaard Dementie waarin Souvenaid zou zijn opgenomen. Er zou in staan dat er “een speciale medische dieetvoeding” is “waarmee mensen in het beginstadium van de ziekte van Alzheimer kunnen worden behandeld”. In een noot wordt verwezen naar wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat “deze toepassing een significant positief effect op het geheugen laat zien” bij patiënten met beginnende alzheimer.

Passage waarnaar wordt verwezen is onvindbaar

In de tekst van Zorgstandaard Dementie, ontwikkeld door patiëntenvereniging Alzheimer Nederland en kenniscentrum Vilans, is de passage onvindbaar. De standaard vermeldt juist dat het effect van medicinale voedingssupplementen op dementie “nog onduidelijk” is. Een van de auteurs van de standaard, Margje Mahler van Vilans, herkent de passage als een “voorstel” dat is afgewezen.

Brief verwees naar concept van Zorgstandaard

In een reactie stelt Nutricia dat de brief verwees naar een concept van de Zorgstandaard dat op dat moment openbaar was. “Zodra wij op de hoogte waren dat deze informatie niet meer beschikbaar was, hebben wij daar ook niet meer aan gerefereerd.” Mahler van Vilans zegt dat het concept even openbaar is geweest met de mededeling dat het nog goedgekeurd moest worden.

Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de verwijzing naar de Zorgstandaard mogelijk aan te merken als ‘medische claim’ voor Souvenaid. Dit mag niet. De woordvoerder laat weten dat Souvenaid “onze aandacht heeft”.

Ook het tv-programma Radar besteedt vanavond (Nederland 1, 20.25u) aandacht aan Souvenaid.