‘Iron Lady’ Margaret Thatcher (87) overleden

De Britse oud-politica Margaret Thatcher is vanochtend overleden aan een beroerte. Dat heeft haar woordvoerder, Lord Bell, zojuist bekendgemaakt.

Margaret Thatcher in juni '82.
Margaret Thatcher in juni '82. Foto AP

De Britse oud-politica Margaret Thatcher, bijgenaamd The Iron Lady, is vanochtend overleden na een beroerte. Dat heeft haar woordvoerder, Lord Bell, zojuist bekendgemaakt. Ze werd 87 jaar oud.

Margaret Hilda Thatcher, geboren Roberts, was de langst regerende Britse premier van de twintigste eeuw. Ze was ook de eerste vrouw in die functie. Als leider van de Conservative and Unionist Party tussen 1975 en 1990 voerde ze haar partij tussen 1979 en 1987 drie maal achtereen naar een verkiezingsoverwinning en verzekerde ze haar eigen plaats in de geschiedenisboeken als de premier verantwoordelijk voor een economisch en sociaal beleid dat haar naam kreeg: ‘Thatcherism’.

Zo drukte ze in de jaren tachtig en begin jaren negentig uitdrukkelijk haar stempel op het land, de politiek en de economie, zegt onze correspondent in Londen, Titia Ketelaar.

“Tot op de dag van vandaag roept ze grote bewondering én enorme afkeer op. Ze is een voorbeeld voor de huidige generatie conservatieve politici, maar voor veel anderen is haar naam een scheldwoord: ze stond recht tegenover oud-mijnwerkers (omdat ze mijnen sloot) en vakbonden (omdat ze die probeerde op te breken).”

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Geen staatsbegrafenis, wel ceremonie met militaire eer en dienst in St Paul’s Cathedral. Datum volgt #ironlady

Ook op het buitenlands beleid drukte ze haar persoonlijke stempel. Ze had een goede relatie met zowel Reagan (“dear Ronnie”) als de Russische partijleider Gorbatsjov (“a man I can do business with”) en kon zo effectief de rol van tussenpersoon spelen tijdens de Koude Oorlog.

Ze richtte zich dan ook meer tot de VS dan tot het eigen continent. Hoewel Groot-Brittannië lid van de EEC was geworden, was ze kritisch over meer integratie binnen Europa. Beroemd werd haar drievoudige verwerping van afspraken die in 1990 op een EU-top gemaakt waren: “No, no, no!”.

Thatcher trad af nadat in 1990 in het hele land rellen uit waren gebroken naar aanleiding van haar plannen voor een inkomensafhankelijke belasting, de poll tax. Ze werd opgevolgd door John Major, die onder haar bewind nog minister van Financiën was.

De laatste jaren toonde Thatcher zich nauwelijks nog in het openbaar. Wel verscheen er een film over haar in 2011, The Iron Lady, waarmee Meryl Streep de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol won.