‘Margaret on the guillotine’ - muzikanten haatten Thatcher

The kind people/Have a wonderful dream/Margaret on the guillotine/Cause people like you/Make me feel so tired. De haat van zanger Morrissey voor Margaret Thatcher was zo groot dat hij haar in 1988 op zijn album Viva Hate dood wenste. En hij was niet de enige. Thatcher was een populair onderwerp voor boze muzikanten.

Opkomst van Thatcher viel samen met punk

De opkomst van Thatcher viel precies samen met de opkomst van de punk en de new wave in Engeland. De mondige en boze jeugd had een bloedhekel aan het conservatieve beleid van Thatcher in de tijden van woningnood, de Falklandoorlog en enorme (jeugd)werkloosheid. Thatcher werd daarom van alle kanten aangevallen, in niet mis te verstane bewoordingen.

De anarchistische Britse band Crass heeft zelfs meerdere nummers gemaakt over Thatcher. Naast You’re Already Dead en Sheep Farming In The Falklands, maakte Crass ook How Does It Feel (to be the mother of a thousand dead).

Elvis Costello belooft in 1989 om op het graf van Thatcher te stampen als ze eenmaal dood is.

De Schotse hardcoreband The Exploited draait ook niet om de hete brij heen, in 1983 namen ze al het nummer Let’s Start a War… (Said Maggie One Day) op, en een jaar later verscheen Maggie You Cunt.

Zelfs in 2006 werd nog gezongen over Thatcher

De Britse singer-songwriter Frank Turner (1981) was nog niet eens geboren toen Thatcher aan de macht kwam. Toch heeft ook hij een mening over de Iron Lady. Thatcher Fucked The Kids, zong hij in 2006.

Luister naar Luister naar Thatcher Fucked The Kids op Spotify

De Britse punkband The Notsensibles hielden het wat luchtiger en scoorden in 1980 een onverwachte hit met hun ironische nummer I’m In Love With Margaret Thatcher.

Buzzfeed verzamelde 21 heel boze nummers over Thatcher.