Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bezoek Poetin verloopt ‘rustig en gemoedelijk’ - één arrestatie

Koningin Beatrix en de Russische president Vladimir Poetin onthullen een plaquette in de Amsterdamse Hermitage. Poetin is in Nederland voor de opening van het Nederland-Ruslandjaar.
Koningin Beatrix en de Russische president Vladimir Poetin onthullen een plaquette in de Amsterdamse Hermitage. Poetin is in Nederland voor de opening van het Nederland-Ruslandjaar. Foto ANP / Robin Utrecht

Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin maandag aan Amsterdam verloopt tot nog toe zonder problemen. Volgens de politie is het gemoedelijk en rustig. Er werd een arrestatie verricht, maar de man is na overleg met het Openbaar Ministerie vrijgelaten.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Bezoek Poetin verloopt tot nu toe gemoedelijk en rustig. Man aangehouden op verdenking van strafbaar feit, na toetsing door OM heengezonden

Volgens een woordvoerder van de politie ging het om een man die protestleuzen op een etalageruit had geschreven. Volgens AT5 stond op de ruit onder meer ‘Poetin fuck yourself’. De man werd vervolgens op verdenking van belediging gearresteerd. Omdat de man niet wilde meewerken werd hij in handboeien afgevoerd, laat de woordvoerder desgevraagd weten.

Vanaf 19.00 uur vindt bij het Scheepvaartmuseum een demonstratie plaats van COC Nederland. Bij het protest worden ruim 3300 mensen verwacht. Bij het museum zijn in de loop van de middag agenten van de Mobiele Eenheid geposteerd om in te grijpen als het protest uit de hand loopt. Over de politie-inzet wil de woordvoerder niets kwijt, meldt persdienst Novum.

Twitter avatar RTLnieuwsbetty betty glas ‘Poetin go homo!’ … staan ze hier op het plein voor het Scheepvaartmuseum te roepen. #demotegenPoetin http://t.co/OlX8tE37wz

Ook Amnesty voert vandaag actie. Rondom de Hermitage hangt geel lint van de mensenrechtenorganisatie.

“Poetin heeft het niet zo op mensenrechten. En houdt niet van kritiek. Daarom kleuren de straten rondom de Hermitage vandaag geel.”

Twitter avatar AmnestyUK Amnesty UK Our friends at Amnesty Netherlands are getting ready for Putin’s visit to Amsterdam: http://t.co/P3kLEOx1Qs