Reacties op overlijden Thatcher - ‘groot leider verloren’

Foto EPA / Gerry Penny

Groot-Brittannië verliest door de dood van Margaret Thatcher, zojuist bekend geworden, een groot leider. Dat zei de Britse premier David Cameron zojuist in reactie op het nieuws dat de voormalige premier van het land na een beroerte is overleden. Over de hele wereld stromen de reacties op haar dood binnen.

Cameron zei met groot verdriet het overlijden van zijn voorgangster - van 1979 tot 1990 eveneens premier voor de Conservatieve partij in Groot-Brittannië - te hebben vernomen. “We zijn een groot leider, een grootse premier en een grootse Brit verloren” zei Cameron:

Twitter avatar David_Cameron David Cameron It was with great sadness that I learned of Lady Thatcher’s death. We have lost a great leader, a great Prime Minister, and a great Briton.

Cameron kort zijn bezoek aan Madrid, Parijs en Berlijn van deze week in en keert vandaag naar Londen terug. Downing Street, waar de ambtswoning van de Britse premier gelegen is, heeft laten weten dat voor Thatcher een begrafenisceremonie met militaire eer en een dienst zal worden gehouden in de St. Paulkathedraal, maar dat er geen staatsbegrafenis zal plaatsvinden. Ze zal in besloten kring worden gecremeerd.

Ook de Britse koningin Elizabeth liet al snel weten met verdriet kennis te hebben genomen van het nieuws. Zij zal een persoonlijke condoleanceboodschap naar Thatchers familie sturen, heeft Buckingham Palace gezegd.

Obama: de wereld heeft een grote kampioen verloren

Obama zegt in een verklaring dat “the world has lost one of the great champions of freedom and liberty, and America has lost a true friend”. Thatcher “toonde onze dochters” dat er niet zoiets is als een glazen plafond. Als premier gaf zij de Britten hun vertrouwen en trots terug, aldus Obama.

De burgemeester van Londen, Boris Johnson, twittert over het nieuws:

Twitter avatar MayorofLondon Boris Johnson Very sad to hear of death of Baroness Thatcher. Her memory will live long after the world has forgotten the grey suits of today’s politics.

Reacties in Nederland: Rutte noemt Thatcher ‘icoon’

Premier Rutte noemt Thatcher in een reactie op haar dood “een van de grote politieke leiders van de late twintigste eeuw en een icoon”. Volgens Rutte was en geldt ze als een voorbeeld voor vele andere vrouwen:

“Margaret Thatcher heeft op haar eigen unieke manier de Engelse samenleving omgeturnd in een tijd dat verandering nodig was. En ze heeft realisme gebracht in het debat over Europa. [...] “Ze ging niet voor de populariteitsprijs, maar voor het resultaat. Haar wilskracht en doorzettingsvermogen waren bij haar leven al legendarisch. Dat kwam ook door de duidelijke manier waarop ze haar politieke overtuiging wist te verwoorden. Die overtuiging, vastberadenheid en duidelijkheid zijn voor mij een voorbeeld tot op de dag van vandaag.”

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt Thatcher “een staatsvrouw die landsbelang altijd verkoos boven haar eigen populariteit. Een icoon op het politieke wereldtoneel en een inspiratiebron voor velen”.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke stelt op Twitter dat de dood van de Britse het einde van een tijdperk is:

Twitter avatar HanTenBroeke Han ten Broeke “Iron lady”, barones Thatcher, may she RIP. M.i. met Ronald Reagan de verpersoonlijking van jaren’80. End of that era http://t.co/IwkAJHNXcC

De Nederlandse PVV-leider Geert Wilders reageerde ook al snel op het nieuws. Hij noemt Thatcher een “geweldige leider en politica”.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Margaret Thatcher is overleden. Geweldige leider en politica met daadkracht, visie en lef. Condoleances aan nabestaanden en Britse volk.

“Thatcher was een van mijn helden”, laat Wilders weten. “Ze had daadkracht, visie en lef. Ik condoleer het Britse volk en haar nabestaanden met dit enorme verlies.”

Fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold noemt Margaret Thatcher “een icoon uit zijn jeugd”:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Thatcher overleden, icoon uit mijn jeugd. Vanavond de film met Meryl Streep maar eens terugkijken.

In een officiële reactie stelt Pechtold dat Thatcher bovendien een voorbeeld voor velen is geworden als eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië:

“Een krachtige vrouw, die in zware economische tijden met belangrijke hervormingen de Britse economie weer op gang hielp.”

En in de rest van de wereld

Michail Gorbatsjov, van 1985 tot 1991 aan de macht in Rusland - deels overlappend dus met Thatcher in Groot-Brittannië - noemt Thatcher in een reactie een “grote politieke persoonlijkheid” die “in de geschiedenis zal blijven”.

De Russische premier Medvedev:

Twitter avatar MedvedevRussiaE Dmitry Medvedev Margaret Thatcher was an outstanding politician. Her political views invited varied opinions but her political will commanded respect

Ook de Israëlische premier Netanyahu spreekt zijn condoleances uit:

Twitter avatar IsraeliPM PM of Israel I mourn passing of PM Baroness Margaret Thatcher- woman of principle, determination, conviction, strength, greatness http://t.co/aCwV54Uh5C
Twitter avatar IsraeliPM PM of Israel PM #Thatcher inspired generation of political leaders. I send most sincere condolences to her family, government & people of Great Britain

The Guardian houdt een liveblog bij waarin meer binnenlandse eerste reacties staan vermeld.