‘DNB moet strenger optreden bij nalatigheid banken’

De Nederlandse Bank (DNB) moet strenger optreden tegen banken die nalatig zijn in het voorzien van een noodsysteem bij storingen. Daarvoor pleiten Detailhandel Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en de belangenbehartigers van de tankbranche vandaag in een brief aan de Kamercommissie Financiën. De partijen willen dat het betalingsverkeer verbetert.

Volgens de brancheorganisaties kan DNB scherpere criteria stellen aan het functioneren van het betalingsverkeer. Iedere individuele bank en alle betaalproducten zouden apart door DNB moeten worden beoordeeld. Een gezamenlijke back-up van banken zou er volgens de organisaties voor kunnen zorgen dat pinbetalingen altijd worden uitgevoerd.

De gezamenlijke toonbankinstellingen willen verder dat de crisiscommunicatie van banken verbetert, zodat betere voorlichting kan worden gegeven bij een storing. Aanleiding voor de brief zijn de storingen van afgelopen week in het betalingsverkeer.

ING kreeg naar aanleiding van de storingen van woensdag en vrijdag veel kritiek over de informatievoorziening. De bank bood excuses aan en beloofde beterschap.

In de brief geven de brancheorganisaties nog enkele andere suggesties voor de verbetering van het betalingsverkeer. Zo willen ze dat het toezicht op en de criteria voor elektronisch betalingsverkeer worden gemoderniseerd. Het interbancaire systeem zou ook open moeten in het weekeinde en op feestdagen.