Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Bitcoins. Ineens waren ze goud waard. Een fraai uitlegfilmpje

Wat begon als een grap, groeide uit tot een steeds serieuzer betaalmiddel. We hebben het over de bitcoin, die spectaculair in waarde blijft stijgen. Dit filmpje legt nog even uit hoe dat nou in z’n werk gaat, zo’n virtuele munt.

Bitcoin is bedoeld als een anoniem betalingssysteem waar geen overheid of bank controle over heeft. Op websites als die van MT.Gox en bitcoinspot.nl kunnen ze worden gekocht en verkocht voor regulier geld. Je kunt er in winkels mee betalen, maar je kunt er ook zelfs een huis van kopen. Doordat er bij de betaling geen bank tussenzit, zijn de transacties volledig anoniem. Hier meer info.

De koers van de bitcoin schommelt rond de 146 euro. Voor de onderhandelingen in Cyprus van start gingen was 1 bitcoin nog 47 dollar waard. De bitcoin is in principe immuun voor inflatie, omdat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zullen worden uitgegeven. De grote vraag is natuurlijk: dient de volgende bubble zich aan?

Dit fraaie uitlegfilmpje wilden wij u niet onthouden:

Bitcoin Explained from Duncan Elms on Vimeo.