ABN Amro vraagt om bankroet projectontwikkelaar Roger Lips

Het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam. Foto ANP / Marcel Antonisse

ABN Amro heeft recent het persoonlijk faillissement aangevraagd van vastgoedhandelaar en projectontwikkelaar Roger Lips. De rechtbank van Den Bosch doet naar verwachting deze week uitspraak. Dat bevestigen betrouwbare bronnen aan NRC Handelsblad. Lips heeft bij ABN Amro een schuld van circa 20 miljoen euro.

Ook bij andere banken heeft Lips nog miljoenen uitstaan. De ontwikkelaar uit Uden is vooral bekend van het mislukte winkelcentrum The Wall, langs de A2 tussen Amsterdam en Utrecht, dat als sinds de oplevering in 2010 voor de helft leeg staat. Voor dit project en andere projecten leende hij honderden miljoenen bij SNS Reaal. In totaal heeft hij bij de genationaliseerde bank nog een schuld van ongeveer 200 miljoen euro. De bank heeft het winkelcentrum samen met bouwmiljardair Dik Wessels in mei vorig jaar van Lips overgenomen.

De bedrijven van Lips verkeren al lange tijd in grote financiële problemen. Net als veel andere ontwikkelaars is hij getroffen door de crisis, waardoor de markt stilligt en vastgoed enorm in waarde is gedaald. Daardoor heeft Lips forse afboekingen moeten doen op zijn portefeuille onroerend goed, terwijl de inkomsten van verhuur en verkoop daalden. Volgens de recent gedeponeerde voorlopige jaarrekening over het jaar 2011 heeft het bedrijf een negatief eigen vermogen van ruim 100 miljoen euro en een schuldenlast van bijna 460 miljoen euro. Een andere grote schuldeiser is de Duitse HSH Nordbank, die Lips ruim 134 miljoen euro heeft geleend.

Het bedrijf schrijft in de jaarrekening dat het door “economische omstandigheden” niet langer voldoet aan de afspraken die er bijvoorbeeld met HSH Nordbank en SNS Reaal zijn gemaakt. Het bedrijf is al tijden in onderhandeling over het aflossen van de schulden.

Roger Lips, die in Zwitserland woont, wil niet reageren op de faillissementsaanvraag. ABN Amro wil ook geen commentaar geven op de zaak. Een woordvoerder zegt dat de bank nooit uitspraken doet over individuele klanten.