Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Premier Portugal wil meer bezuinigen - ‘het wordt moeilijker’

President Pedro Passos Coelho.
President Pedro Passos Coelho. Foto AFP/Patricia de Melo Moreira

De Portugese regering moet meer bezuinigen op overheidsvoorzieningen. Dat heeft de Portugese premier Pedro Passos Coelho vandaag verklaard tegenover persbureau AP nadat het Portugese hooggerechtshof besloot dat een reeks voorgestelde salarisverlagingen ongrondwettelijk is.

Coelho zei in een tv-toespraak dat de levens van de Portugese bevolking ‘moeilijker’ zullen worden. Hij sloot belastingverhogingen echter uit. De nieuwe bezuinigingen worden gericht op de sociale zekerheid, onderwijs, de gezondheidszorg en staatsbedrijven, aldus Coelho. De bezuinigingen leiden hoogstwaarschijnlijk tot ontslagen leiden.

Het Portugese hooggerechtshof oordeelde dat voorgestelde salarisverlagingen voor ambtenaren en gepensioneerden in strijd zijn met de grondwet. Daardoor moet de regering nu een andere manier vinden om een gat van 1,3 miljard euro in de begroting van dit jaar op te vullen.

Portugal kampt net als een aantal andere Europese landen met forse financiële problemen. In 2011 had het land een reddingspakket ter waarde van 78 miljard nodig om overeind te blijven.