Meer dan 3000 aanmeldingen voor protest bij bezoek Poetin

Job Cohen hangt de regenboogvlag halfstok bij het Amsterdamse café Het Mandje, voorafgaand aan de demonstratie van homobelangenorganisatie COC tegen de Russische anti-homowet.
Job Cohen hangt de regenboogvlag halfstok bij het Amsterdamse café Het Mandje, voorafgaand aan de demonstratie van homobelangenorganisatie COC tegen de Russische anti-homowet. Foto ANP / Evert Elzinga

Ruim 3300 mensen hebben zich aangemeld voor een demonstratie tegen de Russische antihomowet tijdens het bezoek dat de Russische president Vladimir Poetin morgen aan Amsterdam aflegt. Het wordt volgens organisator COC een van de grootste demonstraties uit de geschiedenis van het COC.

De demonstratie aan het Amsterdamse Oosterdok begint om 19.00 uur, tegenover het Scheepvaartmuseum waar Poetin op dat moment dineert met premier Mark Rutte (VVD) en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

‘Hang regenboogvlag halfstok’

Poetins bezoek is omstreden vanwege de groeiende inperking van de mensenrechten, waaronder een antihomowet. Het wetsvoorstel stelt ‘propaganda’ voor homoseksualiteit in het bijzijn van jongeren strafbaar, evenals het openbaar vertonen van de regenboogvlag. Een nationale internetpetitie van het COC tegen de antihomowet werd de afgelopen weken door ruim tienduizend mensen ondertekend. Ook roept COC mensen op om de komende dagen de regenboogvlag halfstok te hangen.

Tijdens de demonstratie op het Oosterdok spreken twee activisten van het Russian LGBT Network uit Sint-Petersburg. Ook COC-voorzitter Tanja Ineke, directeur van Amnesty Nederland Eduard Nazarski en Joost Mallo van The Dutch LGBT Support houden een toespraak. Verder zijn er diverse optredens.