Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Eurocommissaris: spaarders moeten vaker meebetalen aan bankredding

Eurocommissaris voor monetaire zaken Olli Rehn.
Eurocommissaris voor monetaire zaken Olli Rehn. Foto EPA / Andy Rain

Grote spaarders kunnen in de toekomst net als in Cyprus worden gedwongen mee te betalen aan het redden van hun bank. Spaarders met minder dan een ton op de bank kunnen er wel op rekenen dat zij altijd worden beschermd, zei Eurocommissaris voor monetaire zaken Olli Rehn op het Finse televisiestation Yle.

Rehn volght daarmee de lijn van minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem. Eerder schaarde president van de Nederlandsche Bank Klaas Knot zich al achter de aanpak van de minister. Dijsselbloem kreeg aanvankelijk kritiek omdat hij de suggestie had gewekt dat de aanpak van Cyprus model zou kunnen staan voor de redding van andere banken.

Het was volgens Rehn een moeilijke beslissing om spaarders mee te laten betalen aan de reddingsoperatie voor Cyprus. Inmiddels is er volgens hem geen sprake meer van acute nood. De eurocrisis zou onder controle zijn, maar er is volgens de eurocommissaris nog wel onzekerheid. Zo wees hij op de hoge werkloosheid in Griekenland en Spanje.