Dode bij protest van koptische christenen in Kairo

De rouwdienst bij de belangrijkste koptische kathedraal in de Egyptische hoofdstad sloeg al snel om in een protest tegen president Morsi.
De rouwdienst bij de belangrijkste koptische kathedraal in de Egyptische hoofdstad sloeg al snel om in een protest tegen president Morsi. Foto AP / Amr Nabil

Een protest van koptische christenen in de Egyptische hoofdstad Kairo is uitgelopen op geweld tussen de betogers en een groep mannen. Daarbij kwam volgens de hulpdiensten één persoon om het leven. Ook raakten er 21 mensen gewond.

In Kairo is het sinds het begin van dit weekend onrustig. Toen kwamen bij het ergste sektarische geweld in maanden vijf mensen om het leven: vier koptische christenen en één moslim.

De rellen van vandaag vonden plaats bij de begrafenis voor de vier christenen. De rouwdienst bij de belangrijkste koptische kathedraal in de Egyptische hoofdstad sloeg al snel om in een protest tegen president Morsi. De vlam sloeg in de pan nadat er schoten werden gelost bij de kathedraal, meldt AP. De politie zette traangas in om de betogers te verdrijven. De christenen hadden niet alleen te kampen met de agenten, ze werden ook met stenen en vuurbommen bekogeld door een groep mannen.

De Egyptische bevolking bestaat voor zo’n tien procent uit koptische christenen. De kopten klagen al langer gediscrimineerd te worden. Aanvallen op hen zijn sinds de val van Hosni Mubarak twee jaar geleden toegenomen.