Chlamydia rukt verder op onder jongeren

Foto ANP/Lex van Lieshout

Chlamydia blijft de meest gevonden seksueel overdraagbare aandoening. Vooral bij jonge heteroseksuelen was het percentage positieve testen vorig jaar hoog.Van alle 15- tot 19 jarigen die een soapoli bezochten had negentien procent een chlamydiainfectie.

Dat blijkt vanavond uit de Thermometer seksuele gezondheid 2012 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zowel het aantal opgespoorde chlamydiagevallen als het percentage positieve chlamydiatesten steeg vorig jaar verder.

Chlamydia is een infectie die wordt veroorzaakt door een bacterie en kan bij vrouwen leiden tot chronische onderbuikpijn en onvruchtbaarheid. Bij mannen kan chlamydia leiden tot een bijbalontsteking. De aandoening, die lang niet altijd voelbaar is, is eenvoudig te genezen met een antibioticumkuur.

Bij ruim 121 duizend bezoeken aan de soapoli werd bij vijftien procent een of meerdere soa gevonden. De soapoliklinieken van de GGD weten steeds beter mensen op te sporen en te behandelen die een hoog risico hebben op soa’s. In 2012 steeg het aantal nieuwe consulten met zeven procent ten opzichte van een jaar eerder.

Bij mensen die hiv hebben wordt nog steeds vaak een andere soa gevonden. Dit was vorig jaar het geval bij ruim dertig procent van de soapolibezoeken, maar er is een licht dalende trend zichtbaar.