Weekers overweegt gang naar rechter wegens lijst offshore-leaks

Foto ANP / Martijn Beekman

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers overweegt een gang naar de rechter om de gelekte lijst van mensen en bedrijven met geld op rekeningen in belastingparadijzen in handen te krijgen. Het ministerie is volgens de woordvoerder van Weekers advies aan het inwinnen over de vraag of zo’n stap zinvol is, meldt Novum.

De staatssecretaris probeert sinds donderdag - toen de financiële gegevens van ruim 120.000 trustkantoren openbaar werden - om de lijst te checken op Nederlandse namen. Volgens het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) blijkt uit de bestanden dat grote namen in de politiek en zakenwereld gebruikmaken van zulke bedrijven in belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden. Verschillende onderzoeksjournalisten en media, waaronder Trouw, hielpen de afgelopen vijftien maanden met het uitpluizen van de belastende bestanden.

Het is tot dusver niet bekend of er Nederlandse bedrijven of mensen via deze route belasting hebben ontdoken of ontweken. Weekers wil de lijst in handen krijgen om dit te controleren. De staatssecretaris hoopte dat de lijst online zou worden gezet, maar dat is vooralsnog niet gebeurd. Een verzoek aan Trouw om een kijkje te mogen nemen is afgewezen en ook belastingdiensten in andere landen hebben de lijst nog niet in handen weten te krijgen, aldus de woordvoerder van Weekers.

Trouw meldde zaterdag dat de Nederlandse banken ING en ABN Amro voorkomen in het gelekte databestand. Ze zouden voor klanten tientallen vennootschappen hebben geregistreerd op onder meer de Britse Maagdeneilanden, de Cook-eilanden en het Maleisische eiland Labuan. Internationaal opererende concerns en vermogende particulieren ontlopen door deze constructies, waarbij wordt samengewerkt met trustkantoren, hogere belastingheffingen in de landen van herkomst. ABN Amro en ING hebben in een reactie aan de krant laten weten dat het nooit heeft meegewerkt aan belastingontduiking. Hun handelwijze zou echter wel als ethisch niet netjes worden gezien.