Van Museumweekend tot Dikkie Dik

Viermaal een vooruitblik op kunst van dit weekeinde of daarna, plus vijf recensies van lopende kunstzaken.

Museumweekend

Op 6 en 7 april is het weer Nationaal Museumweekend. Het thema: ‘Doe een museum’. Meer dan 500 musea uit heel Nederland doen mee aan het Museumweekend. Dat betekent dat ze één of meer speciale bezoekersactiviteiten organiseren. De entree is in veel gevallen slechts één euro. Zo toont in de bibliotheek van Museum Boerhaave in Leiden oud-bibliothecaris Harry Leechburch Auwers enkele schatten uit de collectie aan bezoekers, is in het Groninger Museum een openbare repetitie van Ibsens Nora door het Noord Nederlands Toneel bij te wonen, en kunnen bezoekers aan het Maritiem MuZEEum in Vlissingen bij de tentoonstelling Zeerotica een tatoeage laten zetten. Het Fries museum, dat in september opent op een nieuwe locatie, stelt de nieuwe entreehal open.

Inl: www.museumweekend.nl

Mahlers ‘Negende’

Voordat het Brabants Orkest komend seizoen met het Limburgs Symfonie Orkest opgaat in de nieuwe ‘philharmonie zuidnederland’ brengt het komende week zes uitvoeringen van de Negende Symfonie van Mahler; een werk dat een grote bezetting vereist.

Het Brabants Orkest wordt daartoe nu aangevuld met musici van Het Gelders Orkest. Mahlers Negende wordt voorafgegaan door het orkestwerk Out of control van de jonge componist Joey Roukens.

Het Brabants Orkest o.l.v. Kees Bakels. Concerten op 12 (Breda), 13 en 14 (Eindhoven) 18 (Doetinchem), 19 (Arnhem) 21 april (Nijmegen)

Imagine Film Festival

Het festival voor horror en fantasy (8-17 april) is dit jaar voor het eerst in Eye Amsterdam. Voor de opening heeft het festival de nieuwe film van Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire) op de kop weten te tikken: Trance, een psychologische thriller over hypnose, in de school van Inception van Christopher Nolan. Verder aandacht voor de Indiase cinema in het programma Bollywood and Beyond. De vrouwelijke ziel en het griezelgenre worden ontleed in In the House of Psychotic Women, met daarin films als Possession en The Entity. Speciale gast is de Ierse regisseur Neil Jordan (Interview with the Vampire, The Crying Game), die zijn nieuwe film Byzantium toont en een oeuvreprijs krijgt. In Tuschinski vindt de traditionele Night of Terror plaats van 13 op 14 april.

Imagine Film Festival. 8-17 april. Eye. Amsterdam Inl: imaginefestival.nl

35 jaar Dikkie Dik

De oranje kater Dikkie Dik, bekend bij generaties Nederlandse jonge kinderen, begon zijn carrière op tv, in verhaaltjes met tekeningen in Sesamstraat. Sinds 1978 tekent en schrijft Jet Boeke over Dikkie Dik, die is geïnspireerd op haar eigen witte kater. Maar wit doet het in illustraties op wit papier niet zo goed, vandaar dat ze Dikkie Dik oranje maakte. Om de 35ste verjaardag van de oranje kat te vieren, is er in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) een expositie met tekeningen en boekjes van Dikkie Dik. Op 20 en 21 april is er in Ouwehands Dierenpark in Rhenen een Dikkie Dik Festival, met liedjes en optredens.

Expo Dikkie Dik t/m 19 mei OBA Amsterdam, dagelijks 10-22 uur. Inl: oba.nl en dikkiedikboeken.nl