Van Lanschot springt over zijn eigen commissaris

Nederland, Den Haag,12-4-2012. Foto Maarten Hartman. KPN. Algemene Vergadering van Aandeelhouders. AVA. Aandeelhoudersvergadering. Jos Streppel Raad van Commissarissen
Nederland, Den Haag,12-4-2012. Foto Maarten Hartman. KPN. Algemene Vergadering van Aandeelhouders. AVA. Aandeelhoudersvergadering. Jos Streppel Raad van Commissarissen Maarten Hartman

Ging hij nou zelf weg, topbankier Floris Deckers, of werd ie weggestuurd? Die vraag werpt zich op bij het lezen van het recente jaarverslag van Van Lanschot. En vooral bij het teruglezen van het persbericht 30 januari vorig jaar, waarin zowel een reorganisatie werd aangekondigd als Deckers’ vertrek. Hij schreef: „De veranderingen in en om de sector en de start van het nieuwe [reorganisatie]programma, hebben mij doen realiseren dat nieuw leiderschap nodig is. Daarom kondig ik mijn vertrek als voorzitter van de raad van bestuur aan.” In het jaarverslag is de grammatica aangepast: „De raad van commissarissen heeft [...] besloten om de uitvoering van dat programma te laten plaatsvinden onder leiding van een nieuwe bestuursvoorzitter.”

Vrijwillig of niet, voor aandeelhouders is er een relevantere vraag: wat krijgt Deckers mee? Kan dat de commissie-Streppel doorstaan die goed ondernemingsbestuur toetst? Op het eerste gezicht wel, want de vertrekvergoeding van Deckers bedraagt met 650.000 euro „één vast jaarsalaris” – precies de norm. Maar Van Lanschot heeft nog een paar trucs in petto. Deckers krijgt een half jaar doorbetaald om aan zijn contractuele opzegtermijn te voldoen en hij blijft daarna nog voor 75.000 euro als adviseur verbonden. Dat is 4 ton boven zijn kale jaarsalaris, ofwel: 61,5 procent boven de Streppel-norm.

Kritische beleggers kunnen deze kwestie binnenkort tamelijk direct aan de orde stellen. Op de aandeelhoudersvergadering van 14 mei zit dezelfde Jos Streppel, naamgever van zijn commissie, nog eenmaal op het podium. Hij neemt dan afscheid als commissaris.

Philip de Witt Wijnen