Uitgelicht zondag

Film

The Great Race (Blake Edwards, 1965, VS). Slapstickkomedie. The Great Leslie (Tony Curtis, als held in smetteloos wit gekleed) en professor Fate (Jack Lemmon, in boevenzwart) racen van New York naar Parijs. Waar ze maar kunnen, saboteren ze elkaar. Regisseur Edwards droeg de film op aan Laurel & Hardy en schroomt niet flink wat taarten door de lucht te laten vliegen. Ook met Peter Falk en Natalie Wood.Eén, 14.00-16.30u.

La gloire de mon père (Yves Robert, 1990, F). Eerste deel van tweeluik naar Marcel Pagnols herinneringen aan zijn kindertijd is een hartverwarmende, maar brave en schoolse terugblik op de voltooid verleden tijd van pastoraal genot in de Provence rond de voorlaatste eeuwwisseling. Met Philippe Caubère, Nathalie Roussel. Over een week op dezelfde tijd deel twee, Le château de ma mère. TV5, 21.00-22.45u.

Death Race (Paul W.S. Anderson, 2008, VS/D/GB). Variatie op de door B-filmgoeroe Roger Corman geproduceerde Death Race 2000 (1975) zit vol gevaarlijke autostunts en beukende metalriffs. Het verstand moet op nul bij dit product van de regisseur van nog slechtere films als Resident Evil en Alien versus Predator. Met Jason Statham. RTL7, 22,00-00.10u.

Informatief

De verbroedering. Serie van Umar Mirza over verdeeldheid in de Nederlandse moslimwereld. Vandaag over het gebrek aan islamitische pleegouders en een plan van bevlogen moslima’s om daar iets aan te doen. Ned.2, 12.30-13.00u.

Half uur natuur. Aflevering van natuur- en ontdekkingsserie Sur les routes d'Ushuaia. De Raja Ampat-eilanden of Viervorsteneilanden is een eilandengroep in West-Papoea. De archipel bestaat uit een duizendtal zo goed als onbereikbare eilandjes. De bewoners leven er in contact met de natuur, afgescheiden van andere volkeren en de moderne samenleving. Eén, 13.35-14.00u.

Labyrint: De bijbel van de psychiatrie. In mei verschijnt de herziene versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, de bijbel van de psychiatrie. De Amerikaanse psychiater Allen Frances vreest epidemieën van nieuwe stoornissen omdat de farmaceutische industrie ermee aan de haal zal gaan. Hij strijdt tegen de inflatie van diagnoses en medicalisering van normaal gedrag. Ned.2, 19.50-20.25

Het uur van de wolf: Het nieuwe Rijksmuseum. Deel drie van vierdelige documentaire over de verbouwing van het Rijks. Over liefde voor kunst, groot en klein denken en een inkijk in Nederlandse besluitvormingsprocedures. Directeur Wim Pijbes verzucht meer met fietsers bezig te zijn dan met Rembrandt. Ned.2, 20.25-21.25u.

De Canvasconnectie: Eels. Eels is de band rond de Amerikaan Mark Oliver Everett, kortweg E. Hij wordt een van de meest avontuurlijke, invloedrijke, vertederende en productieve popartiesten van de laatste jaren genoemd. Canvas, 20.40-21.10u.

Sport

Wielrennen: Parijs - Roubaix. Rechtstreeks verslag van de laatste kasseienklassieker van het voorjaar. Canvas, 13.00-18.10u.

Radio

Zondagmiddagconcert. Rechtstreeks vanuit de Grote Zaal van het Concertgebouw: het Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink in Symfonie nr. 8 (‘Die Apocalyptische’) van Anton Bruckner. Haitink dirigeerde deze symfonie nog relatief recent, in 2005 en 2007. In 2005 dwarrelde er op een van de meest verstilde momenten een stukje pleisterwerk van het plafond in de Grote Zaal als ‘vredesduif’ naar beneden, en op de laatste slag brak een van de bekkens. De magie werd tastbaar. Radio 4, 14.02-16.30u.