Sociaal overleg: hervorming WW en ontslagrecht op lange baan

Ton Heerts (links), voorzitter van vakcentrale FNV en Bernard Wientjes (rechts), voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW tijdens de start van het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties.
Ton Heerts (links), voorzitter van vakcentrale FNV en Bernard Wientjes (rechts), voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW tijdens de start van het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Werkgevers en vakbonden zijn het er over eens dat de door dit kabinet voorgestelde hervormingen van WW- en ontslagrecht voorlopig niet moeten worden doorgevoerd. Dat is een van de belangrijkste afspraken die onderhandelaars van beide kampen tot nu toe op papier hebben gezet, melden betrokkenen tegenover NRC Handelsblad.

Om zo’n deal ook acceptabel te maken voor de coalitiepartijen VVD en PvdA zijn de partijen bereid te accepteren dat die hervormingen op de middenlange termijn wel noodzakelijk zijn. Op de onderhandelingstafel circuleren daarover verschillende “ingroeiscenario’s” en “scenario’s voor na de recessie”.

Sociale partners willen dat economie eerst aantrekt

Nog niet ingevuld is het moment waarop de hervormingen, waaronder verkorting van de WW-duur en versoepeling van het ontslagrecht, wel opportuun zijn. De sociale partners lijken zich niet te willen committeren aan een jaartal. In plaats daarvan wordt gedacht aan een clausule waarbij de hervormingen pas in gaan als de economie weer is aangetrokken.

Ook nemen de sociale partners serieus in overweging om de hervormingen niet generiek in te voeren maar afhankelijk van hoe de sector ervoor staat. Dat zou kunnen betekenen dat de WW-duur voor bouwvakkers langer op het maximum van de nu geldende 38 maanden gehandhaafd blijft dan in sectoren waar de economie alweer aantrekt.