PvdA zet deur open voor private beveiliging koopvaardijschepen

Koopvaardijschepen hebben beveiliging nodig omdat ze het risico lopen om gekaapt te worden, bijvoorbeeld voor de kust van Somalië.
Koopvaardijschepen hebben beveiliging nodig omdat ze het risico lopen om gekaapt te worden, bijvoorbeeld voor de kust van Somalië. Foto ANP / Robin Utrecht

De PvdA zet de deur open naar het inzetten van particuliere, bewapende beveiligers door Nederlandse rederijen. Coalitiegenoot VVD was daar al voor. Daarmee is er nu een meerderheid in de Tweede Kamer die vindt dat het geweldsmonopolie niet te allen tijde in handen van de overheid hoeft te zijn, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Op dit moment kunnen reders gebruik maken van door Defensie geleverde bewapende mariniers. Reders kiezen, zo blijkt uit onderzoek van NRC, op steeds grotere schaal voor goedkopere private alternatieven. In Noorwegen en Groot-Brittannië bestaat die mogelijkheid al. Duitsland is bezig met de benodigde wetswijziging.

PvdA-Kamerlid Sultan Günal zegt hierover: “Daar sluiten wij onze ogen niet voor.” Volgens Günal moeten eerst alle mogelijkheden die Defensie biedt worden aangesproken. Zo zou de snelheid van de inzet van mariniers nog meer toegesneden moeten zijn op de vraag van reders:

“Als die ruimte is benut, zijn wij bereid de discussie te voeren welke andere mogelijkheden er nog zijn. Dat is ook logisch: als de rek eruit is, moeten we aan een volgende stap denken.”

Minister staat open voor private beveiligers

Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) wees in een recent Kamerdebat al op de certificering van private beveiligingsorganisaties die momenteel gaande is. “Dat biedt mogelijkheden voor Nederland om verder te kijken dan zijn neus lang is.” Als voorbeeld noemde ze de mogelijke aanvulling door private beveiligers.

Haar partijgenoot en minister van Justitie Ivo Opstelten noemde hun inzet eind 2011 nog “strafbaar” en zei dat er hoge straffen op zouden volgen. Hoewel reders op grote schaal gebruikmaken van private beveiliging is het Openbaar Ministerie nog nooit overgegaan tot vervolging.

Hennis’ voorganger Hans Hillen (CDA), die benadrukt zijn opvolger “op alle fronten te steunen”, noemt uit handen geven van het geweldsmonopolie nog steeds een heilloze weg. “Als je dat gaat relativeren, weet je niet waar het eindigt.”