Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Poetin pleit voor ‘echt partnerschap’ in brief aan Nederlandse volk

De Russische president Vladimir Poetin wil “een echt partnerschap” ontwikkelen met Nederland. Hij hoopt dat Nederland en Rusland dichter bij elkaar komen, elkaar beter leren kennen en samen nieuwe initiatieven ontwikkelen voor de toekomst. Dat schrijft hij vandaag in een brief in De Telegraaf.

Rutte (links) in oktober 2011 tijdens een bezoek aan Poetin in Moskou.
Rutte (links) in oktober 2011 tijdens een bezoek aan Poetin in Moskou. Foto AFP / Yana Lapikova

De Russische president Vladimir Poetin wil “een echt partnerschap” ontwikkelen met Nederland. Hij hoopt dat Nederland en Rusland dichter bij elkaar komen, elkaar beter leren kennen en samen nieuwe initiatieven ontwikkelen voor de toekomst. Dat schrijft hij vandaag in een brief in De Telegraaf.

Volgens Poetin biedt het vriendschapsjaar dat Nederland en Rusland dit jaar vieren “een goede basis voor de verdere verdieping van de politieke betrekkingen”:

“In vele sleutelproblemen van de Europese politiek en ook in andere internationale kwesties hebben wij gelijkluidende posities. Wij zijn bereid verder te werken aan de bevordering van de veiligheid en stabiliteit in Europa en in de wereld - en het gaat hier natuurlijk ook om de economische stabiliteit.”

Poetin stelt verder trots te zijn op de “roemrijke geschiedenis” die Nederland en Rusland al vierhonderd jaar met elkaar delen.

Maandag brengt Poetin in het kader van het Nederland-Ruslandjaar een bezoek aan Nederland. Hij wordt door koningin Beatrix ontvangen in de Hermitage in Amsterdam. Daarna gaat de Russische president naar het Scheepvaartmuseum, waar hij premier Rutte ontmoet.

Kamer wil sobere ontvangst voor Poetin

De Tweede Kamer wil dat Poetin een sobere ontvangst krijgt. Het mag geen feestje worden, was de boodschap die Kamerleden Rutte en minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) woensdag meegaven in een debat over Rusland. De Kamer wil dat de bewindslieden in hun ontmoetingen met Poetin ruimschoots aandacht besteden aan de voortdurende schending van mensenrechten en de groeiende druk op de Russische rechtsstaat.

Timmermans zegde de Kamer toe dat hij gehoor zal geven aan de verlangens van de Kamer. Hij maakte tegelijk duidelijk er geen openlijke demonstratie van te willen maken. “Het beste werkt: hoffelijk in vorm, hard op de inhoud.”