Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Lilian Helder (PVV) werd uitgelachen, maar heeft tóch verstand van statistiek

DEN HAAG - Het kamerlid Lilian Helder (PVV), dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.
DEN HAAG - Het kamerlid Lilian Helder (PVV), dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Iedereen met ook maar een béétje gevoel voor statistiek viel twee jaar geleden over PVV-Kamerlid Lilian Helder heen. Een half miljoen mensen bekeken het YouTube-filmpje met de titel ‘PVV-miep snapt statistiek niet’. Maar wat blijkt nu? Zíj had gelijk.

Helder sprak in het bewuste Kamerdebat, maart 2011, over een onderzoek naar recidive. Daarin stond een volgens haar verkeerde vergelijking tussen daders die een werkstraf kregen opgelegd en daders die een gevangenisstraf hadden gekregen. Helder zei dat persoon A niet te vergelijken valt met persoon B, zoals dat onderzoek doet. Want een celstraf is nu eenmaal iets anders dan een werkstraf.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=R9cNsK0s9WQ

Twee wetenschappers hebben nu een zeer kritisch artikel gepubliceerd in het maartnummer van het Tijdschrift voor Criminologie, waarin zij dat bewuste onderzoek onderuit halen. Je kunt volgens de onderzoekers niet alléén op basis van die twee groepen conclusies trekken, omdat er zoveel andere variabelen zijn bij veroordeelden die in herhaling vallen. Een ervan is bijvoorbeeld de reden dat een rechter het besluit heeft genomen om iemand een taakstraf of een celstraf te geven.

Dergelijke variabelen buiten beschouwing laten is “vernietigend voor de betrouwbaarheid en relevantie van dit onderzoek”.

Wie het laatst lacht, lacht het best

Helder is begrijpelijk genoeg trots op het eerherstel, zo liet ze gisteren op Twitter merken:

Twitter avatar lilianhelderpvv Lilian Helder (PVV) Tijd voor een antwoord op critici tav mijn opmerkingen over statistiek: http://t.co/8CpazAFtrg
Twitter avatar lilianhelderpvv Lilian Helder (PVV) Wat zegt men dan ook al weer? Wie het laatst lacht.. :-)

Vanmiddag voegde ze daar nog de volgende vraag aan toe:

Twitter avatar lilianhelderpvv Lilian Helder (PVV) Benieuwd of dezelfde critici nu een filmpje op Youtube zetten van andere kamerleden in dat debat met titel: “…snappen niks van statistiek”