Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Kijken: waarom jongens van Jan de Witt in Syrië vechten

Still uit de videoboodschap van Victor Droste.
Still uit de videoboodschap van Victor Droste.

Steeds meer jongeren radicaliseren, zo waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vorige maand al. En deze jihadreizigers zijn niet alleen islamitische jongeren met een buitenlandse achtergrond; ook Hollandse jongens met hun wortels in de klei vertrekken naar Syrië. Waarom?

In een interview dat een paar dagen geleden op Youtube is gezet, interviewt Abdelkarim Honing de Nederlandse Victor Droste, die zichzelf nu Zakariya al Hollandi noemt, over zijn motivatie om naar Syrië te gaan. Het is een fascinerend gesprek: Hollandi komt uit Heeten, een klein dorpje in Overijssel bij Raalte. Het dorpsleven beklemde hem toen hij opgroeide, vertelt Droste. Door de verkiezingen van 2010 en de opkomst van de PVV zag Droste dat steeds meer mensen zich gingen afzetten tegen de islam.

“Dat klopt niet dacht ik. Hoe kan het dat zoveel mensen zich daar tegen keren. Wat staat er in de Koran? Wat is er zo erg aan. Ik moet dat weten.”

De Heetenaar voelde zich aangesproken door de islam en verdiepte zich steeds meer in de religie. Naarmate het conflict in Syrië steeds erger werd, besloot hij dat hij zelf naar het land wilde gaan om tegen het regime van Assad te vechten.

Wat deed hem ertoe besluiten om de knop om te zetten en te besluiten zich in de strijd te mengen vraagt Honing hem:

“Ik denk dat je door moet zetten. Als je om je heenkijkt ook in België en Duitsland. Moslims zijn steeds meer vernederd. We kruipen als een halalkippetje naar Den Haag. Eigenlijk zijn we vluchtelingen geworden in hele luxe moskeeën.”

Het is niet ondenkbaar dat Droste de strijd niet overleeft. Vorige maand kwam ook al een Nederlandse jihadstrijder om. Maar Droste, die vertelt dat hij geen gevechtservaring heeft, is daar niet bang voor en ziet het als een beproeving van Allah.

Volgens Sallandcentraal heeft hij zijn ouders, die de gedaanteverwisseling van hun zoon bezorgd gadesloegen, niet ingelicht over zijn vertrek, maar alleen een geluidsopname achtergelaten voor ze. In een ander filmpje op Youtube roept Droste een paar dagen voor hij naar Syrië vertrekt zijn moslimbroeders op om zich bewust te worden van de strijd:

“Waarom zijn wij stil, waarom profileren wij ons niet? Waarom zijn wij altijd zo lief tegen de kufar (ongelovigen red.). Waarom zijn wij altijd bezig met de dialoog?”

De 26-jarige Droste zat vorige week onherkenbaar in het EO-programma De Vijfde Dag waar hij ook vertelde waarom hij naar Syrië wil om te vechten. Droste stelt in het programma dat als mensen zouden weten wat hij ging doen, hij werd opgepakt en hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hing.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Eind maart zat de tot de islam bekeerde interviewer Abdelkarim Honing bij Pauw & Witteman om te vertellen over de toenemende radicalisering van jongeren die hij kent. Honing zegt dat er altijd een reden is om je op te offeren voor de islam en dat er ook altijd een beloning wacht:

Overigens zijn het niet alleen Nederlandse jongens die de wapens opnemen tegen Assad. Ook bij onze zuiderburen is het kennelijk een trend: de krant De Standaard berichtte gisteren over een Belgische vader die zijn zoon achterna is gereisd om hem terug te halen uit Syrië.