Herkend: de dame op de foto

Dorothy Vivian Kranenburg-Williamson.
Dorothy Vivian Kranenburg-Williamson. Foto Atelier J. Merkelbach, 1939

De vrouw met de minzame glimlach, woensdag afgebeeld op de voorpagina van NRC Handelsblad, is door enkele lezers van de krant herkend als Dorothy Vivian Kranenburg-Williamson. Jacob Merkelbach fotografeerde haar in 1939. Ze woonde toen nog niet zo lang in Amsterdam, in De Lairessestraat, op nummer 165.

Het archief van Atelier J. Merkelbach werd donderdag online gezet (Redeenportret.nl). Het Stadsarchief Amsterdam maakte 40.000 foto’s digitaal toegankelijk en wil met hulp van de bezoekers van de site zoveel mogelijk geportretteerden identificeren.

Dorothy Williamson werd geboren in Belfast op 28 juli 1907. Ze had rood haar en groene ogen en ze sprak met een „heerlijk Engels accent”, aldus Hans Vles, auteur van Hallo Bandoeng (Nederlandse radiopioniers 1900-1945). Hij kwam als jongen vlak na de bevrijding bij het gezin Kranenburg om met Carl te spelen, die Engels sprak met zijn moeder. Ze maakte en illustreerde een krantje voor de jongens, dat ze ‘De Juich’ noemde.

Het was Dorothy’s tweede huwelijk. Haar eerste man, de Ierse scheepsmagnaat Richard G. Heyn, vader van Carl, overleed in augustus 1937. Krap een jaar later, op 27 april 1938, trouwde Dorothy met de zes jaar jongere Nederlandse jurist Ferdinand ‘Fen’ Kranenburg, oudste zoon van Ferdinand Kranenburg, raadsheer bij de Hoge Raad, en de van oorsprong Amerikaanse Eleanor Gertrude Howell. Dorothy’s nieuwe schoonvader was een fervent kunstverzamelaar, die zijn huis op de Keizersgracht had laten inrichten door Theodoor Nieuwenhuis en deze sierkunstenaar het landhuis ‘Fenwout’ in Huizen liet ontwerpen. Kranenburg sr. zette zich samen met andere vooraanstaande juristen in voor de verbetering van de asielmogelijkheden voor de vluchtelingen uit nazi-Duitsland.

De oorlog kwamen de Kranenburgs niet ongeschonden door: Dorothy’s zwager John Kranenburg, krijgsgevangen in een Japans kamp, kwam om bij een geallieerd bombardement in november 1943. Hij werd begraven op het ereveld Kembang Kuning Surabaya. Daar rust ook zijn broer Carel, die in 1947 in Modjokerto stierf tijdens de eerste zogeheten politionele acties.

Dorothy was niet onbemiddeld: ze erfde de rederij van haar eerste man. Volgens een testamentaire bepaling diende ze zich in het Britse rijk te vestigen. In 1957 emigreerde het gezin daarom naar Bermuda. Na de dood van haar man in 1972 verhuisde ze naar Brussel. Het is niet bekend wanneer ze is overleden.