Nog steeds problemen bij ING - bank doet aangifte van cyberaanval

Cybercrime-adviseur Dick Berlijn en ook de banken zelf vrezen in de toekomst meer cyberaanvallen.
Cybercrime-adviseur Dick Berlijn en ook de banken zelf vrezen in de toekomst meer cyberaanvallen. Foto ANP / Lex van Lieshout

ING heeft vanochtend nog te kampen met de naweeën van de grote storing van gisteren, die veroorzaakt werd door een cyberaanval. De bank maakte vanochtend bekend aangifte te gaan doen van de aanval.

Volgens een woordvoerder van de bank gaat het om een standaard procedure. “We hopen dat zo de schuldige gepakt kan worden”, aldus de woordvoerder tegen persbureau Novum.

Klanten kunnen vandaag nog steeds problemen hebben met inloggen op de website of de app van de bank. De woordvoerder benadrukt dat het internetbankieren bij de meeste klanten gewoon lukt. Mensen die op problemen stuiten wordt aangeraden het later nog eens te proberen. De bank probeert de problemen zo snel mogelijk op te lossen. “We houden de beschikbaarheid van de websites in de gaten. We zijn er vandaag extra alert op”, aldus de woordvoerder.

ING-klanten konden gisteren tijdelijk niet bankieren via internet of de mobiele app door een zogenoemde DDoS-aanval op de websites van de banken. Tijdens zo’n aanval wordt een internetsite bestookt met dataverkeer, zodat de server overbelast raakt en de website moeilijk bereikbaar wordt. Ook bij andere banken werkte het iDeal-betalingssysteem niet. ING-klanten konden wel geld opnemen en betalen met hun betaalpas, en desgewenst hun saldo bekijken op een geldautomaat van de ING.

‘Cyberaanvallen zullen vaker voorkomen’

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) benadrukte gisteravond dat er geen sprake was van een hack dat de veiligheid van bankieren via internet of mobiel en iDeal niet in het geding is geweest. De NVB zei gisteravond tegen de NOS dat banken vrezen dat er in de toekomst meer cyberaanvallen zullen gaan plaatsvinden.

Cybercrime-adviseur Dick Berlijn denkt ook dat de kans groot is dat banken in de toekomst nogmaals het slachtoffer worden van cybercriminelen. “Ik heb absoluut niet de indruk dat het nu voorbij is”, zei Berlijn vanochtend op Radio 1. “Het gat tussen criminelen en onze experts wordt steeds groter. We moeten aan die achterstand werken.”