Bekende Catalaanse regisseur Bigas Luna overleden

Bigas Luna tijdens de opnamen van Jamón, jamón
Bigas Luna tijdens de opnamen van Jamón, jamón Foto NRC

De beroemde Catalaanse filmregisseur J.J. Bigas Luna is op 67-jarige leeftijd overleden. Dat hebben Spaanse media vanmiddag gemeld. Luna ontdekte acteurs als Javier Bardem en Penelope Cruz en is bekend van films als Jamón, jamón, Lola en Macho (Huevos de Oro).

De films van Bigas Luna stonden bekend om hun hysterisch-surrealistische blik op de Spaanse maatschappij, schreef onze filmredacteur Dana Linssen in 2000 in NRC Handelsblad over de regisseur. Het is vooral de combinatie van nihilisme en kluchterigheid die zijn films moeilijk te verteren maakt, vond Linssen:

Rake observaties over typisch Spaans haantjesgedrag van al die hedendaagse Don Juans en hun geblondeerde dommertjes, worden gecombineerd met rauwe, vaak een beetje ordinaire, erotische oprispingen en sensuele culinaire uitspattingen. Olijfolie druipt over kinnen, brood is moedermelkwit, en getuige zijn van een sadistische gevangenisverkrachting bezorgt de voyeur meer plezier als er ook iets bij te kauwen valt, al is het maar een rauwe aardappel.

Bekijk hier de trailer van Jamón, jamón:

http://www.youtube.com/watch?v=DpWqWXDawLg

In Nederland verschenen twee films van Bigas Luna. Jamón, jamón en Macho (Huevos de Oro). Jamón, jamón is een zwarte komedie over Spaans machismo, calorierijk voedsel, onderbroeken en de koortsachtige hunkering van zes personages naar (seksuele) bevrediging. Macho (Hueos de Oro) is ook een film over de absurditeit van de mediterrane machocultuur. Javier Bardem speelt in de film een man met ‘gouden ballen’ en een patserige Rolex. De films werden in Nederland niet goed ontvangen: ze konden rekenen op zure kritieken en slechte bezoekcijfers.

‘Ik zou geen films maken als vrouwen niet twee borsten hadden’

Bigas Luna werd in 1993 geïnterviewd door NRC Handelsblad. Over zijn drang om het lichamelijke in zijn films te benadrukken zei hij het volgende:

“Het leven is een driehoek. Het bestaat uit religie - die interesseert me niet zoveel. Uit cultuur en intelligentie. En uit het lichamelijke: eten, poepen, seks, nagels knippen. In de streek waar ik geboren ben, aan de boorden van de Middellandse Zee, eet men veel en graag. Onze cultuur is er een van de mond. Spanjaarden houden van vlees, wijn en orale seks. Ik wil mijn wereld uitleggen. Ik wil laten zien wat wij graag zien. En duidelijk maken waarom dat zo is. Dus richt ik mijn intelligentie op het lichamelijke. Daarom moeten al die beelden de kracht krijgen van symbolen. Ik zou geen films maken als vrouwen niet twee borsten hadden.”

Bekijk hier de trailer van Huevos de Oro:

    • Pim van den Dool