Weekers onderzoekt namen op lijst offshorebedrijven

Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën, zegt vandaag alle verloven van zijn ambtenaren in te trekken om de lijst met namen van mensen een aandeelhouders van geheime rekeningen in belastingparadijzen door te lichten. Foto ANP / Phil Nijhuis

Staatssecretaris Frans Weekers (VVD) van Financiën heeft verloven van zijn ambtenaren ingetrokken om de lijst namen van mensen en aandeelhouders achter bedrijven met geld op rekeningen in belastingparadijzen door te lichten, meldt de NOS. Die lijst, met gegevens van meer dan 120 duizend offshorebedrijven, werd gisteren openbaar na een lek.

De staatssecretaris zegt tegen de NOS dat hij al het eventuele misgelopen geld wil terughalen:

“U kunt ervan verzekerd zijn dat de Belastingdienst actie onderneemt.”

Volgens de staatssecretaris is het nu zaak om de lijst op kantoor te krijgen en hem te onderzoeken. Weekers weet nog niet of er Nederlanders op de lijst staan, maar zou het vreemd vinden als dat niet zo is, zegt hij tegenover Novum:

“Het zou vreemd zijn als er geen enkel signaal van Nederlanders op zou staan, want wat ik in elk geval in de buitenlandse media heb gezien, is dat er ook een aantal mensen uit omringende landen op staan.”

Weekers: bestrijding fraude speerpunt van ministerie Financiën

Hij wijst erop dat bestrijding van fraude en belastingontduiking al jaren “speerpunten” van zijn ministerie zijn. Weekers zegt niet alleen te kijken naar geld dat in Nederland gestald is, maar ook te kijken naar vermogens die in het buitenland op rekeningen staan.

Gisteren publiceerde de Britse krant The Guardian, in samenwerking met andere kranten over de hele wereld (International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)), de namen van mensen en aandeelhouders achter bedrijven en geheime rekeningen in belastingparadijzen. Onder hen de president van Azerbeidjan en een naaste van de Franse president François Hollande.