Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen langer in Vluchtkerk blijven

Illegale uitgeprocedeerde asielzoekers speelden gisteravond een partijtje dammen in de Sint Jozefkerk in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Patrick Post

Ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers mogen alsnog langer blijven in de zogenoemde Vluchtkerk in Amsterdam. De asielzoekers moesten eigenlijk vanmiddag voor 17.00 uur het gebouw verlaten.

Dat meldt persbureau Novum.

De eigenaar van de kerk liet burgemeester Van der Laan weten dat ze nog wat langer onderdak kunnen krijgen, meldt de NOS. Volgens de eigenaar is er nog geen nieuwe bestemming voor de kerk in Amsterdam-West en is het nog steeds koud op straat. Van Der Laan heeft daarom ingestemd met een langer verblijf van de asielzoekers in de kerk.

Onduidelijk hoeveel langer asielzoekers in Vluchtkerk blijven

Hoeveel langer de asielzoekers precies in de kerk kunnen blijven is nog niet duidelijk. Steungroep Vluchtkerk zegt in een reactie tegenover Novum dat het om vijf dagen respijt gaat. Volgens de woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan is er nog helemaal geen termijn gesteld, aldus Novum.

Een woordvoerder van de Steungroep zegt tegenover Novum dat vrijdag gemengd is gereageerd op het nieuws:

“Ze zijn blij dat ze serieus worden genomen en even mogen blijven, maar verkeren nog altijd in onzekerheid.”

Van der Laan stuurt brief aan gemeenteraad over asielzoekers

Van der Laan wil volgende week gaan bekijken hoe het nu verder moet met de groep uit onder meer Somalië, Sudan, Ethiopië en Eritrea. De Amsterdamse burgemeester stuurt in de loop van vandaag een brief aan de gemeenteraad over de kwestie. Een woordvoerder van de gemeente zegt tegenover Novum dat er op den duur toch naar een oplossing voor elke individuele asielzoeker moet worden gezocht. De prioriteit gaat daarbij uit naar de mensen die medische zorg nodig hebben.

In de gekraakte Sint Jozefkerk in Amsterdam-West zitten sinds eind vorig jaar zo’n honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, die eerst in een tentenkamp in Osdorp verbleven. Acht kerken zijn bereid noodopvang te bieden aan circa 25 asielzoekers die ziek zijn of psychische problemen hebben. Voor de rest is nog geen oplossing.