Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ruzie binnen top Rabobank

Bij de Rabobank is ruzie ontstaan tussen topman Piet Moerland en financieel topman Bert Bruggink. Het conflict spitst zich toe op het ontslag van bestuurslid Gerlinde Silvi, maar er speelt meer binnen de Rabobanktop, zo bericht het Financieele Dagblad vandaag.

Bestuursvoorzitter Piet Moerland (L) en CFO Bert Bruggink tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de Rabobank.
Bestuursvoorzitter Piet Moerland (L) en CFO Bert Bruggink tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de Rabobank. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Bij de Rabobank is ruzie ontstaan tussen topman Piet Moerland en financieel topman Bert Bruggink. Het conflict spitst zich toe op het ontslag van bestuurslid Gerlinde Silvis, maar er speelt meer binnen de Rabobanktop, zo bericht het Financieele Dagblad vandaag.

De positie van Bert Bruggink is de laatste jaren versterkt

Problemen met de lokale banken, de Libor-affaire en de druk op de triple A-status hebben de spanningen binnen de Raad van Bestuur van de Rabobank hoog doen oplopen. Dat is tot uiting gekomen in een conflict tussen de voorzitter van de Raad van Bestuur, Piet Moerland, en ‘wonderboy’ Bert Bruggink. Die laatste heeft volgens het Financieele Dagblad zijn positie versterkt door zijn solide beleid. Een bron zegt tegen het Financieele Dagblad:

“Hij wordt gezien als de man die de constitutie van Rabobank en de hoge kredietstatus heeft weten te behouden.”

Bruggink moet als financiële topman de triple A-status bewaken. Dat hij niet werd gekend in het vertrek van collega bestuurslid Gerlinde Silvis is volgens een bron heel slecht gevallen bij hem.

Hel en verdoemenis om Bruggink weer aan de bestuurstafel te krijgen

De raad van commissarissen stuurde Silvis in januari weg, met medeweten van topman Moerland. Zij was onder meer verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en de relatie met de lokale banken. Juist in die relatie rommelde het. Boos besloot Bruggink daarop zes maal de vergadering van de raad van bestuur hebben laten schieten. De raad van commissarissen moest volgens het FD “hel en verdoemenis erbij halen om Bruggink weer aan de bestuurstafel te krijgen.”

Bij vergaderingen is de spanning tussen Moerland en Bruggink voelbaar; de lichaamstaal van Bruggink spreekt boekdelen.

De lokale banken van de Rabobank kregen hun hypotheekdossiers niet op orde, zo bleek vorig jaar. Toezichthouder de Nederlandsche Bank heeft daarnaast de Rabobank in scherpe bewoordingen gewaarschuwd om ook de voorschriften op het gebied van klantintegriteit beter na te leven.

Verhoudingen met bestuurder internationale zaken ook op scherp

De verhoudingen tussen financiële man Bruggink en Sipko Schat, die als bestuurder verantwoordelijk is voor de internationale zaken van de bank, zou ook op scherp staan. Bruggink hecht veel waarde aan de hoge kredietwaardigheid en het goede imago van de bank. De bank kondigde in februari aan mogelijk te gaan schikken in de zaak rond manipulatie van het belangrijke Libor-rentetarief. Schat is verantwoordelijk voor het Libor-dossier en ook voor de Amerikaanse rommelhypotheken die Rabobank, in geringe mate, had aangeschaft.

De voorzitter van de raad van commissarissen Lense Koopmans zegt in een reactie aan het FD dat ‘de beschrijving van de ontwikkelingen in de top van onze bank en toezichtgerelateerde dossiers grotendeels herkenbaar is’. Inmiddels functioneert het bestuur volgens Koopmans weer naar tevredenheid.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft gisteren de vooruitzichten voor Rabobank verlaagd naar negatief zonder van oordeel te veranderen over de kredietwaardigheid. Fitch hanteert een AA-rating voor Rabobank.