Rechter verbiedt uitlevering Sabir K.

De advocaat van Sabir K., Andre Seebregts, is aan het woord tijdens het kort geding in februari.
De advocaat van Sabir K., Andre Seebregts, is aan het woord tijdens het kort geding in februari. ANP / Robin Utrecht

Terreurverdachte Sabir K. mag niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten zolang het land niet bereid is hem een specifieke behandeling te geven voor zijn posttraumatische stressstoornis. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vanochtend bepaald.

Behandeling van K. kon in VS niet worden gegarandeerd

Eerder werd besloten dat K. mocht worden uitgeleverd als er een goede behandeling werd gegarandeerd door de VS. Het federale gevangenisbureau in de Verenigde Staten kon alleen een alternatieve behandeling toezeggen, terwijl minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten de specifieke traumabehandeling garandeerde.

De voorzieningenrechter oordeelt nu dat de VS deze behandeling inderdaad moet bieden. Na deze mededeling stapte K. wederom naar de rechter, die nu heeft besloten dat hij niet mag worden uitgeleverd.

K. lijdt aan een posttraumatische stressstoornis en een depressie. Het is volgens zijn advocaat onzeker of een andere behandeling voor zijn cliënt wel aanslaat.

K. wordt beschuldigd van samenwerking met Al-Qaeda

K. werd in april 2011 op Schiphol opgepakt, nadat de Pakistaanse autoriteiten hem op een vlucht naar Nederland hadden gezet. Amerikaanse autoriteiten beschuldigen de Nederlandse K. ervan dat hij met leden van terreurorganisatie Al-Qaeda heeft samengewerkt in de strijd tegen Amerikaanse militairen in Afghanistan. In 2007 en 2010 zou hij de intentie hebben gehad om aanslagen te plegen op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan.

Eind 2012 gaf minister Opstelten toestemming voor de uitlevering.