PvdA-burgemeester weg: partij treedt niet op tegen intimidaties

PvdA-burgemeester van Uithoorn, Dagmar Oudshoorn, heeft haar lidmaatschap van de partij opgezegd omdat ze zich niet kan vinden in het beleid van de PvdA ten aanzien van "uitwassen van de allochtone achterban". Foto Hollandse Hoogte / Dolph Cantrijn

Burgemeester Dagmar Oudshoorn van Uithoorn heeft haar lidmaatschap van de PvdA opgezegd omdat ze zich niet kan vinden in het beleid van de partij ten aanzien van “uitwassen van de allochtone achterban”. Oudshoorn blijft partijloos burgemeester.

De achterban bemoeit zich volgens Oudshoorn te veel met het beleid, en klachten daarover worden door de partijleiding niet serieus genomen. Ze zegt in NRC Handelsblad vandaag:

“Voor mijn gevoel probeert men klachten onder het kleed te schuiven.”

Dagmar Oudshoorn was tot 2010 acht jaar lang bestuurder in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. Volgens de politica heerste er “een neiging tot vriendjespolitiek”. Met name vanuit Turkse organisaties werd druk uitgeoefend om de achterban te begunstigen. “Het voelde onaangenaam en intimiderend”, zegt Oudshoorn.

De burgemeester heeft de problemen herhaaldelijk aangekaart bij de partijleiding van de PvdA. Maar die heeft nooit stappen ondernomen, zegt ze.

“Het wordt allemaal met de mantel der liefde bedekt. Ik heb moeite met die pavlovreactie van de PvdA.”

Oudshoorn wijst ook op de brief van Marokkaanse organisaties, waarin zij dreigden in de toekomst geen stemadviezen meer voor de PvdA te geven, als minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) de sociale uitkeringen voor Nederlanders in Marokko beperkt.

Nogal wat PvdA-raadsleden keren zich tegen het wetsvoorstel van Asscher, blijkt uit een rondgang van deze krant. Zo wil raadlid Latif Hasnaoui uit Den Bosch partijleden mobiliseren tegen de maatregelen.

Onderzoeker electorale geografie Josse de Voogd zegt dat “zonder de allochtone stem de PvdA in bijna geen enkele stad de grootste zou zijn”.