Kortkolom buitenland

Medewerker premier Libië ontvoerd

tripoli. Een belangrijke medewerker van de Libische premier Ali Zeidan blijkt een week geleden te zijn ontvoerd in de buitenwijken van de hoofdstad Tripoli. Zegslieden uit de omgeving van de premier zeiden gisteren nog steeds geeninformatie te hebben gekregen over de daders of hun eisen. Maar de gedachten gaan uit naar milities die zich verzetten tegen regeringsplannen om hen te ontwapenen. Premier Zeidan zei enkele dagen geleden nog dat leden van zijn kabinet met de dood zijn bedreigd. Zeidan zelf werd vorige week in zijn kantoor belegerd. De uit de oorlog tegen Gaddafi’s regime overgebleven milities zijn verantwoordelijk voor groeiende onveiligheid. (AFP)

‘Spil drugshandel’ in Guinee-Bissau gepakt

DAKAR/PRAIA. De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst heeft een oud-bevelvoerder van de marine van Guinee-Bissau gepakt bij een geheime operatie voor de kust van het West-Afrikaanse landje. Volgens Amerika is hij een belangrijke speler in de internationale drugshandel. Guinee-Bissau is een doorvoerhaven voor cocaïne uit Latijns-Amerika naar Europa. Schout-bij-nacht José Américo Bubo Na Tchuto werd samen met vier anderen opgepakt op een boot die voer in internationale wateren. Na Tchuto, die betrokken was bij verschillende mislukte coups in Guinee-Bissau, is naar Kaapverdië gebracht. Hij zal in de VS worden berecht. (Reuters)

Viskwekers Vietnam krijgen vijf jaar cel

Haiphong. Twee Vietnamese viskwekers, die landmijnen hadden gelegd en hadden geschoten toen de autoriteiten hen van hun kwekerij probeerden te jagen, zijn vanmorgen tot vijf jaar cel veroordeeld. Bij de ontruiming raakten vier agenten en twee militairen gewond. De straf voor de twee broers, die de doodstraf hadden kunnen krijgen, is relatief mild. Er is veel sympathie in Vietnam voor de broers. De mannen huurden de grond van de staat. Formeel bestaat er geen particulier grondbezit in het communistische Vietnam. Corrupte overheidsfunctionarissen maken vaak misbruik van deze situatie. (AP)

Gitarist Knopfler boycot Rusland

Londen. Popmuzikant Mark Knopfler, gitarist van de ook in Rusland beroemde groep Dire Straits, heeft twee concerten in juni in Moskou en Sint-Petersburg afgezegd. De reden voor deze boycot zijn de „politieacties tegen Amnesty International, Human Rights Watch” en andere groepen, meldt Knopfler op zijn website. „Ik hoop dat het huidige klimaat snel verandert”. Knopfler is de eerste popster die Rusland om politieke redenen mijdt. (NRC)

Vier agenten gedood in Mozambique

Maputo. Zeker vier politieagenten zijn omgekomen in Mozambique toen leden van de oppositiepartij Renamo, een voormalige rebellenbeweging, een politiebureau aanvielen. Het incident vond plaats in de stad Muxungue en volgt op twee politieacties tijdens bijeenkomsten van Renamo eerder deze week. Volgens de politie waren de die bedoeld om het land te destabiliseren. (Reuters)