Japanner kan Murakami eindelijk weer eens horen

Foto AP

Haruki Murakami zal volgende maand voor het eerst in achttien jaar weer eens voor een publiek spreken in zijn thuisland Japan. Dat meldt AFP.

Murakami is in Japan, net als in grote delen van de rest de wereld, uitgegroeid tot een immens populair auteur en werd de afgelopen jaren vaak genoemd als een mogelijk winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur.

Aan veel publieke optredens waagde Murakami zich echter niet. Zijn laatste publieke optreden in Japan dateert zelfs van 1995, toen Murakami lezingen hield nadat de Japanse stad Kobe getroffen was door een aardbeving.

Op 6 mei vragen van lezers beantwoorden tijdens een een bijeenkomst in Kyoto. Er zal een nieuwe literaire prijs worden geïntroduceerd die vernoemd is naar een overleden vriend van Murakami.

Over een week ligt de nieuwe roman van Murakami in de winkel. Amazon Japan zegt een recordaantal reserveringen voor het boek te hebben. Het draagt de titel Shikisai wo Motanai Tasaki Tsukuru to Kare no Junrei no Toshi, wat in een vrije vertaling neerkomt op De kleurloze Tsukuru Tasaki en het jaar van zijn bedevaart. 1Q84, de vorige roman van Murakami, verscheen drie jaar geleden.